Cookies

Pre lepšie fungovanie webu používame súbory “cookies”.
Viac informácií o týchto súboroch.

Novoročné predsavzatie pre mamičky : Myslite viac na seba!

Materstvo a rodičovstvo všeobecne dáva niekedy poriadne zabrať. O tom, čo všetko deti potrebujú k svojmu zdravému vývinu a rastu, sa môžete dočítať v nespočetných množstvách článkov a diskusií. Aj mamy však majú svoje potreby, na ktoré by nemali zabúdať.
Čítať ďalej

Deti prinášajú do rodiny mnoho radostí i starostí. Ako rodič, obzvlášť ako matka, pociťujeme veľkú zodpovednosť. Robíme niekedy aj nemožné, len aby sme im poskytli všetko, čo potrebujú. Mama sa tak často ocitá pod tlakom a v strese. Pritom zabúda aj na samú seba a svoje potreby. Nezáleží na tom, aké veľké sú vaše ratolesti. Ak začnete zanedbávať svoju psychickú i fyzickú stránku, vplýva to nielen na vás, ale i na celú rodinu vrátane detí. Ako si však nájsť čas pre seba?

Niekedy stačí naozaj málo. Mnoho z nás má tendenciu stále robiť úlohy a prácu za deti, ktoré ju vo svojom veku už dokážu zvládnuť samé. Namiesto toho, aby ste sa ráno ponáhľali ustlať im posteľ, pripraviť raňajky a vychystať ich do školy, veďte ich radšej k samostatnosti. Rýchlejšie si tak začnú uvedomovať dôsledky a zodpovednosť za svoje rozhodnutia. Vy si tak môžete nájsť chvíľku na kávu a raňajky bez stresu.

Čo ak je vaše dieťa ešte veľmi malé? Aj keď je prítomnosť matky v tomto období nevyhnutná, zverte ho na niekoľko hodín do opatery otecka. Keďže je časovo náročnejšie urobiť to počas bežných pracovných dní, skúste to aspoň počas víkendu. Zájdite sa poprechádzať, zacvičiť si, poklebetiť s kamarátkami. Jednoducho robte to, čo máte rada.

Základom spokojnej a šťastnej rodiny je rovnako šťastná a spokojná mama. Tým, že sa budete snažiť zvládnuť všetko sama, si skôr privediete stres a vyčerpanie, ako pohodu a šťastie.