Cookies

Pre lepšie fungovanie webu používame súbory “cookies”.
Viac informácií o týchto súboroch.

Na čo si dať v prírode pozor?

Letné dni sú ako stvorené na rodinné výlety do prírody. Deti sa môžu dosýta vyšantiť, spoznať a naučiť sa veľa nového. Aby celej rodine ostali na spoločne strávené dobrodružstvá len tie najkrajšie spomienky, vyvarujte sa možným nepríjemnostiam. Akým?
Čítať ďalej

1. Úpal a spálenie od slnka

Bolesti hlavy, vysoká teplota, nevoľnosť a zvracanie– úpal je u detí veľmi častým letným ochorením. Rizikovým faktorom nie je len zvýšené slnečné žiarenie, ale i fyzická aktivita. A príroda deti priam láka usporiadať si bláznivú naháňačku či preteky! Každý rodič vie, že zastaviť ich vo chvíľach takéhoto „bláznenia“ je prakticky nemožné. Aby ste vášho drobca ušetrili od nepríjemného úpalu či bolestivého spálenia kože, chráňte ho dostupnými prostriedkami. Okrem šiltovky nezabudnite na opaľovací krém s vysokým ochranných faktorom. Ideálne je, ak ho na pokožke natriete ako jemný film ešte pred odchodom z domu. Zásobte sa i dostatkom vody, najlepšie čistej, prípadne minerálnej. Postarajte sa, aby deti pili často a vyhli sa tak dehydratácií. Ak sa hrajú na slnku, mali by si dopriať pravidelné prestávky a oddych v tieni.

2. Kliešte

Sezóna kliešťov začína skoro na jar a končí až v jeseni. Preto buďte ostražití a dostatočne sa chráňte. Je to síce malý tvor, dokáže však spôsobiť veľké zdravotné problémy s trvalými následkami. Odborníci preto odporúčajú dať deti zaočkovať; zvážte toto preventívne opatrenie. Ani to však neeliminuje všetky potenciálne hrozby. Na výlet oblečte deťom dlhé nohavice a vyššiu pevnú obuv, miesta pri členkoch postriekajte repelentom proti kliešťom. Aby ste si kliešťa nepriniesli domov, oblečenie radšej čo najskôr po príchode vyperte. Samozrejmosťou je aj prezretie celého tela.

3. Zranenie

Deti sa pri hrách neraz zrania; v prírode a novom neznámom prostredí sa toto riziko ešte zvyšuje. Odreté kolená, tŕň v prste či škrabnutie na lakti k detstvu však patria. Ak sa chystáte s deťmi na výlet do prírody, zabaľte si i lekárničku aspoň so základnými ošetrujúcimi pomôckami. Dezinfekčný prostriedok, obväzy a leukoplasty, prípadne lieky sa vám v takýchto situáciách môžu zísť.

Náš tip: K výletu určite patrí aj niečo dobré pod zub. Pribaľte svojmu drobcovi naše chutné kapsičky OVKO, ktoré môže pohodlne spapať už počas cesty. Vďaka praktickému obalu sa ich obsah nerozbije ani nevyleje, navyše vám v batohu nezaberú veľa miesta. Želáme vám kopec zábavy a pekných zážitkov z výletu!