Cookies

Pre lepšie fungovanie webu používame súbory “cookies”.
Viac informácií o týchto súboroch.

Zdravé hranie: Aj hračky treba čistiť

Hračky k detstvu neodmysliteľne patria. Každé dieťa má svoju obľúbenú, ktorú si berie kamkoľvek. Neraz mu spadne doma či na prechádzke na zem; a tak je pokrytá množstvom baktérií. Medzi tými, ktoré sú neškodné, sa nachádzajú však aj tie nebezpečné – spôsobujúce vírusové ochorenia. Hračky preto treba pravidelne čistiť!
Čítať ďalej

Detská imunita ani dlho po narodení nefunguje rovnako, ako u dospelého človeka. U celkom malých bábätiek pomáha s ochranou pred nebezpečnými baktériami materské mlieko. Obranyschopnosť sa vďaka tomu buduje postupne. Je v poriadku, ak prichádza do kontaktu s novými podnetmi, na ktoré si musí vytvoriť protilátky a tak silnieť. Prehnaná čistota a sterilnosť prostredia, v ktorom sa dieťa pohybuje, preto nie je pre celý proces prospešná; skôr naopak. Všetko teda treba brať s mierou, imunitný systém sa iba vyvíja. Niektoré baktérie môžu byť pre zdravie dieťaťa nebezpečné. Hračky preto treba pravidelne dezinfikovať a čistiť. Obzvlášť:

PO CHOROBE DIEŤAŤA, SÚRODENCA ČI KAMARÁTA,
AK PATRÍ HRAČKA K OBĽÚBENÝM A DIEŤA SA S ŇOU HRÁVA ČASTO, PRÍP. JU DÁVA DO ÚST,
AK SPADLA NA ZEM.


Čistenie vs. dezinfikovanie

Čistenie a dezinfikovanie hračiek nie je to isté. Obe by sme však mali praktizovať pravidelne. S dezinfekciou to však netreba preháňať, keďže sterilné prostredie vývoju detskej imunity neprospieva. Imunológovia a pediatri však odporúčajú obe vykonávať raz do týždňa.

Ako postupovať? V prípade plastových hračiek použite mydlový roztok, ktorý dôkladne zmyte pod prúdom teplej vody. Ak je potrebná dezinfekcia, môžete použiť ocot. Zrieďte ho však s vodou. Účinne zneškodní choroboplodné zárodky a pritom je šetrný ku zdraviu.

Máte doma drevené hračky? Už pred ich kúpou skontrolujte povrchovú úpravu a vekové odporúčanie. Drevo má totiž prirodzenú schopnosť vsakovať tekutiny, preto môže by byť problém s jeho udržiavaním. Na druhej strane, ak je povrch chemicky ošetrený lakom či iným náterom, môže byť pre dieťa nebezpečný. Drevené hračky preto kupujte vždy len podľa vekového odporúčania výrobcu. Čistiť ich môžete vlhkou handričkou, prípadne mäkkou kefkou.

Plyšové hračky patria k tým najmilším. Naše ratolesti v nich vidia mäkkého prítulného „mojkáča“, baktérie zas hotový raj pre život! Deti si ich berú doslova všade, preto by ste ich mali prať aspoň raz týždenne. Riaďte sa však odporúčaniami výrobcu a perte ich len na vhodnej teplote. Kým váš drobec dostane svojho plyšáka naspäť, skráťte mu čakanie obľúbenou kapsičkou OVKO. Uvidíte, že mu ten čas ubehne ako voda!