Cookies

Pre lepšie fungovanie webu používame súbory “cookies”.
Viac informácií o týchto súboroch.

Učíme dieťa samostatne jesť

Chce sa váš drobec kŕmiť sám? Podporte ho! Je to dôležitý krok nielen k jeho samostatnosti, ale aj k budovaniu sebavedomia; o nevýslovnej detskej radosti nehovoriac. Potrebu samostatne sa najesť pociťujú zväčša deti od ôsmeho mesiaca. Platí však, že čím skôr začne, tým skôr túto zručnosť zvládne.
Čítať ďalej

Spozorujete to jednoducho – dieťa chce samostatne držať fľašku, samé ju berie do ruky a drží ju. Áno, k prvotným krôčikom patrí aj „ochutnávanie“ jedla rukami. Upratať vzniknutý neporiadok a vyprať hromadu oblečenia vás síce bude stáť energiu a čas, verte však, že pre vývin drobca je takáto „investícia“ len prínosom. Postupne mu môžete dať vyskúšať samostatné kŕmenie lyžicou. Tá by mala byť, samozrejme, určená pre deti. Nejde iba o veľkosť, ale najmä o bezpečný materiál, s ktorým si svojou nevycvičenou motorikou nespôsobí úraz. Na začiatku určite nezvládne zjesť celý pokrm samé, takže sa pri kŕmení striedajte. Rozprávajte sa a drobca chváľte. Zvládnuť prácu s lyžičkou pomôžu aj vhodne zvolené jedlá. Ideálna je napríklad kaša, rozmixovaná zelenina či puding. Skvelou voľbou pre chuťové poháriky a potreby detského organizmu sú výživy OVKO. V sklenom balení sa ľahko naberajú a oceníte aj rozmanitosť chutí a druhov. Váš drobec si ich určite zamiluje!

Už od dvoch rokov dokáže dieťa zjesť väčšinu ponúknutého jedla, vy ho iba dokŕmte. V troch rokoch dokonca zvládne používať lyžicu samé a je čas pustiť sa do učenia sa práce s príborom. Opäť mu zabezpečte detské príbory, ktoré sú preň bezpečné. Aj keď na začiatku nebude vedieť vidličku a nôž správne uchopiť, nechajte ho. Stačí, ak mu to ukážete a ono si samé nájde spôsob, ako s ním dokáže pracovať. So zlepšením jemnej motoriky sa postupne naučí aj správnemu držaniu príboru. Pomôcť mu môžete vhodnými jedlami, ktoré zvládne ľahko naberať, resp. napichovať vidličkou. Pokrájajte mu mäso na malé kúsky, prípadne ponúknite zemiaky či zeleninu.

Kým v začiatkoch by ste na možné väčšie či menšie nehody a neporiadok za stolom mali prižmúriť oko, nad dodržiavaním poriadku za stolom však trvajte. Kontrolujte, ako sa dieťa pri jedle správa – nemalo by sa venovať ničomu inému. Odložte hračky, vypnite televíziu a nepoužívajte mobil či tablet. Ak drobec pokrm odmieta, nenúťte ho. Neskôr samé zistí, že je hladné a musí zjesť to, čo je práve na stole. Deti tiež rady jedlo vypľúvajú, hrajú sa s ním či hádžu ho na zem. Skúste svoju ratolesť dôrazne upozorniť; pokiaľ to nepomôže, dajte ho od stola. V prípade že poslúchne, ho nezabudnite pochváliť.