Cookies

Pre lepšie fungovanie webu používame súbory “cookies”.
Viac informácií o týchto súboroch.

Správne stravovanie podľa veku dieťaťa

Stravovanie detí je čoraz viac prepieranou témou nielen medzi mamičkami, či rodičmi všeobecne. Dokonca aj v odborných kruhoch dokáže poriadne rozprúdiť debatu. Niekedy sa jeho princípy formujú na základe zistení z dlhoročných výskumov. Inokedy podlieha novým trendom životného štýlu, ktoré nemusia napĺňať potreby dieťaťa. Čo mu teda dávať jesť, aby dostávalo všetko, čo potrebuje?
Čítať ďalej

4. – 6. mesiac veku dieťaťa

Práve v tomto období je ideálny čas začať drobca zoznamovať s novými chuťami a tuhou stravou. Na prvé príkrmy je viac vhodná zelenina, ktorú ničím nedochucujeme. Ak chcete mať istotu, že vaša ratolesť dostáva len to najlepšie, spoľahnite sa na značku OVKO. Tradičný slovenský výrobca používa len kvalitné suroviny v bio kvalite, ktoré spĺňajú všetky nariadenia a normy. Vo svojom portfóliu má výživy vhodné už od samého začiatku prechodu na tuhú stravu. Výhodou dojčenských výživ OVKO je aj to, že ich nájdete v skle, ale aj v praktickej kapsičke. Budete tak mať záruku, že váš malý hladoš dostane svoju dobrotu kdekoľvek; nielen v pohodlí domova, ale aj na prechádzke či výlete.

7. - 12. mesiac veku dieťaťa

Aby ste podporili žuvaciu schopnosť, postupne stravu obohaťte o zložky, s ktorými si budú musieť poradiť prvé zúbky. Vhodné je tiež mäso, ovsené vločky, cestoviny i pečivo.

1. – 3. roky veku dieťaťa

V tomto období pozná drobec už takmer všetky chute. Nerobí mu problém ich konzistencia, hravo si poradí aj s tvrdšou zeleninou a ovocím. Môže tiež skúsiť orechy, pozor však na huby. S tými odborníci odporúčajú počkať až do predškolského veku. Toto obdobie v živote dieťaťa i jeho rodičov môže byť však aj poriadnou skúškou nervov. Už totiž vie rozoznať, čo mu chutí a zase naopak, čo „nemôže ani cítiť“. Odborníci však varujú, že do troch rokov by dieťa nemalo jesť čipsy, údeniny, sladené nápoje či sladkosti s obsahom rafinovaného cukru. Ak chcete svojmu malému maškrtníkovi ulahodiť, stavte radšej na kapsičky OVKO. Deti si zamilujú nielen lahodný obsah, ale aj atraktívny a veľmi praktický obal.

Predškolský vek

Nástup do kolektívu je pre dieťa veľkou zmenou. Nanešťastie, aj pre správne stravovacie návyky. Aj keď stravovanie prebieha v jedálňach, ktoré zostavujú jedálniček podľa prísnych noriem a tabuliek, neraz si nesprávne zvyky odnáša práve z kolektívu. Aby toho nebolo málo, tento vek je známy aj ako tzv. obdobie vzdoru. Predškolák tak môže odmietať aj to jedlo, ktoré bolo len pred pár dňami jeho najobľúbenejšie. Pre rodičov však zostáva len jedna rada – nervy „zo železa“ a v zásadách nepoľaviť.

Školák

S pribúdajúcimi školskými povinnosťami sa zvyšujú aj požiadavky na samostatnosť dieťaťa. Je dobré, ak ho k nej rodičia vedú; postupne by si malo napríklad zvládnuť pripraviť raňajky či desiatu. Školáci však potrebujú energiu a dostatok vitamínov, preto im vždy pribaľte obľúbenú kapsičku OVKO. Vďaka znovu uzatvárateľnému obalu si ich budú môcť vychutnať kedykoľvek; navyše sa nerozbijú ani nerozlejú, nezaťažia ani ich tašku, pretože sa hravo zmestia aj do vrecka.