Cookies

Pre lepšie fungovanie webu používame súbory “cookies”.
Viac informácií o týchto súboroch.

S nástupom do škôlky prišli choroby? Ako posilniť imunitu drobca?

Jeseň je v plnom prúde a váš drobec už niekoľko týždňov poctivo „zarezáva“ v škôlke alebo škole. Určite ste sa počas tohto obdobia stihli dôverne zoznámiť s nádchou, kašľom či teplotou. Kolektív je totiž poriadnou skúškou imunitného systému každého dieťaťa.
Čítať ďalej

V lepšom prípade príde domov s nádchou, v horšom napríklad aj s teplotou či nepríjemným kašľom. Verní spoločníci vášho dieťaťa sa ho zvyčajne nepustia od jari až do jesene. S príchodom či návratom do detského kolektívu sa môže situácia ešte zhoršiť; niekedy dieťa v konečnom dôsledku strávi viac dní doma, ako v škôlke. Našťastie, tento stav je prechodný a po čase sa detská imunita obrní aj voči novým podnetom, takže klesne i chorobnosť drobca. Skôr, ako sa teda začnete v najbližšej lekárni obzerať po najnovších trendoch v oblasti výživových doplnkov na imunitu, skúste najskôr úplne obyčajné postupy. Možno vás to prekvapí, ale už len obyčajné smrkanie dokáže urobiť väčšiu službu, ako všetky preparáty!

Učí sa dieťa i jeho imunita

Zvýšená chorobnosť je po nástupe do škôlky úplne bežná. Niet preto dôvod na obavy. Za to sa však vyzbrojte trpezlivosťou; detské soplíky či kašle totiž budete musieť riešiť takmer denne. Obranyschopnosť sa vyvíja od narodenia. Kým v začiatkoch je zdrojom protilátok materské mlieko, neskôr sa organizmus musí sám popasovať s novými, vonkajšími podnetmi. Imunitný systém tak začne tvoriť ďalšie protilátky proti bežným vírusom a baktériám. S príchodom do kolektívu čelí novým výzvam a celý proces začína od znova. Lekári sú za jedno – pre trojročné dieťa, ktoré nastúpi do kolektívu, je za normu považovaných aj osem nekomplikovaných infekcií dýchacích ciest ročne.

Pomoc hľadajte doma

Málokto z rodičov si uvedomuje, že imunitu svojho potomka majú vo vlastných rukách. Nemyslíme pri tom bežne dostupné preparáty z lekární. Obyčajné veci a návyky, ktoré by malo dieťa ovládať, dokážu niekedy spraviť viac úžitku, ako by ste čakali. Ešte pred nástupom do škôlky je dôležité naučiť dieťa správne smrkať a dôkladne si umyť ruky. Preventívne opatrenia proti šíreniu chorôb by sme mali ovládať všetci, deti nevynímajúc. Prízvukujte preto ich dôležitosť a nabádajte svoje ratolesti k častému umývaniu rúk (nielen po toalete či pred jedlom, ale aj po príchode zvonku). Namiesto kvapiek do nosa ho skúste radšej vypláchnuť – na trhu sú rôzne dostupné pomôcky, ktoré celý proces uľahčia. Za to sú však veľmi efektívne a dieťaťu uľavia. Zdravá strava a dostatok pohybu na čerstvom vzduchu sú alfou a omegou. Čerstvé ovocie a zelenina obsahujú cenné vitamíny, ktoré kupované prípravky jednoducho nenahradia. Vhodnou alternatívou sú tiež naše kvalitné ovocné výživy OVKO. Dostanete ich aj v BIO kvalite.