Cookies

Pre lepšie fungovanie webu používame súbory “cookies”.
Viac informácií o týchto súboroch.

Osvedčené finty, ako naučiť dieťa jesť nové jedlá

Donedávna bezproblémový stravník, dnes sa už len znechutene prehrabáva v plnom tanieri. Odmietnutiu čelia vari všetky potraviny – zelenina, ovocie, milované i doteraz nevyskúšané jedlo. Vzdorovitosť či vyberavosť je však pre deti v tomto veku viac ako príznačná. Ako ich teda donútiť zjesť niečo nové? Vyskúšajte tieto overené fígle!
Čítať ďalej

1. Buďte príkladom!

Raz darmo – dieťa v žiadnom prípade neurobí niečo, čo pred tým nevidelo u vás. Ak sa všemocne vyhýbate brokolici, no svojmu drobcovi ju stoj čo stoj chcete nanútiť, vopred rátajte s neúspechom. Ideálne je, ak ide príkladom celá rodina a aj menej obľúbená zelenina (no pre cenné vitamíny a minerály dôležitá) bude na tanieri každého člena rodiny.

2. Pravidelný režim

Denný stravovací plán batoliat by mal pozostávať z troch hlavných, a dvoch menších jedál. Optimálny príjem zabezpečí, aby deti počas dňa nekonzumovali nezdravé, kalorické no výživovo nehodnotné potraviny. V opačnom prípade sa môže stať, že ich dieťa uprednostní pred obedom či večerou. Aby ste sa tomu vyhli, majte po ruke vždy niečo zdravé a chutné, ideálne ovocné či zeleninové výživy alebo praktické pouche OVKO. Dodajú vitamíny a energiu, ktoré počas dňa potrebuje každý drobec.

3. Motivujte bez „úplatkov“

Dá sa to vôbec? Samozrejme! Niekedy k tomu naozaj netreba veľa; stačí, ak drobca pochválite. Deti bez ohľadu na vek túžia po pozornosti v akejkoľvek podobe. Kľúčom k úspechu však je, venovať im ju nielen vtedy, ak niečo vyparatia. Pri stole sa preto zamerajte na to pozitívne – chváľte ich za to, čo všetko zjedli, nezdôrazňujte to, čo ostalo na tanieri. Opatrne, aby ste dieťa neodradili už vopred. Nenúťte ho do jedla ani do dojedania porcie. Radšej mu ponúknite menej, ak mu zachutí, neváhajte mu pridať. Pri stole s deťmi tiež určite vynechajte vety typu: „Keď to doješ, môžeš si dať čokoládu.“

4. Súťažte

Ak nič nezaberá, skúste dieťa motivovať súťažou. Nie však v rýchlosti jedenia. Napríklad o najkrajší odtlačok zubov v zelenine, najviac ochutnaných druhov na stole a pod. Jedným z overených spôsobov, ako prinútiť dieťa jesť zeleninu, je zapojiť ich do procesu jej „výroby“. Pomôžte mu zasadiť napríklad reďkovky, uvidíte, že vlastnoručne vypestované mu chutiť budú oveľa viac.