Cookies

Pre lepšie fungovanie webu používame súbory “cookies”.
Viac informácií o týchto súboroch.

Nočné mory u detí: Ako im pomôcť?

Spánok je u detí citlivou záležitosťou. Kým ešte donedávna váš drobec pokojne prespal celú noc, teraz sa neustále budí a plače? Desia ho zlé sny, ktoré môže spôsobiť stres, problémy v škole či škôlke. Ako dieťaťu pomôcť zbaviť sa nočných mor?
Čítať ďalej

Nočná mora či zlý sen niekedy vydesí i staršie deti tak, že sa boja opäť zaspať. Podľa štatistík postihujú až 15% detí vo veku 3-5rokov. Ako rodič sa však nemusíte obávať; z času na čas sa vyskytnú, no nie je to nič, čo by ohrozilo zdravie vášho drobca. Netreba ich podceňovať, no ani považovať za duševnú poruchu. Prakticky im nemožno zabrániť – počas spánku sa totiž psychika (nielen) u detí vyrovnáva s prežitými udalosťami, triedi ich a ukladá. U detí do šiestich rokov prirodzene vymiznú, u starších ich však môže spustiť napríklad smrť blízkej osoby, rozvod, napäté rodinné vzťahy či nepriaznivá situácia v škole.

Pomôžu rituály

Pravdepodobnosť nočných môr možno eliminovať zavedením pevných rituálov do denného režimu dieťaťa.

  • Jedlo – nie nadarmo nám už naše staré mamy vraveli, že ťažké jedlá prinášajú ťažké sny. Deti by pred spánkom nemali jesť nič mastné či vyprážané aspoň dve hodiny pred spánkom. Ak by však mali hlad, ponúknite im napríklad zeleninu, alebo jednu z našich zdravých a chutných kapsičiek OVKO.
  • Pohyb – o rannej rozcvičke ste už určite počuli. Aj pred spánkom sa však odporúča trošku pohybu, ktorý príjemne unaví a zároveň upokojí myseľ. Skúste si napríklad krátko zatancovať na obľúbenú pesničku.
  • Kúpanie – okrem hygienických návykov navodzuje aj upokojujúcu atmosféru, vďaka ktorej sa dieťa príjemne naladí na spánok.
  • Rozprávka na dobrú noc – samozrejmosť, ktorá je nezabudnuteľnou súčasťou detstva! Prečítajte si veselé príbehy, akčnejším sa pred spánkom radšej vyhnite.

Keď sa drobec zobudí

Ak odmieta znova zaspať, skúste mu ponúknuť niečo sladké – tento trik zaberá najmä na menšie deti. Postačí kúsok čokolády alebo ovocia. Vyskúšajte aj starý overený recept pre lepší spánok, teplé mlieko s medom. Snažte sa dieťa upokojiť, prihovárajte sa mu a v prípade potreby s ním zostaňte dovtedy, kým znova nezaspí.