Cookies

Pre lepšie fungovanie webu používame súbory “cookies”.
Viac informácií o týchto súboroch.

Leto a najčastejšie detské ochorenia

Bohužiaľ, niektoré detské ochorenia majú najmä letnú sezónu a dokážu znepríjemniť pohodové chvíle dovolenky nielen rodičom, ale najmä ich drobcom. Žiadne dieťa si predsa neželá stráviť leto doma v posteli namiesto pobehovania vonku s kamarátmi.
Čítať ďalej

3 najčastejšie ochorenia, ktoré môžu aj vášmu dieťaťu pokaziť prázdniny:

  • Črevné problémy

    • Počas letných mesiacov postihujú malých aj veľkých. Častým sprievodným znakom spomínaných črevných nepríjemností je bolesť brucha, hnačky a vracanie. Môžu za to rôzne vírusy a baktérie, ktoré sa nachádzajú v zle spracovaných alebo uskladnených potravinách, ktoré konzumujete. V lete by ste mali obzvlášť dávať pozor na to, čím sa vaše dieťa kŕmi. Vyhýbať by sa malo najmä majonézovým šalátom a iným jedlám, ktoré by mohli vyvolať salmonelózu. Zmrzlinu kupujte iba u overených zmrzlinárov, ktorým stopercentne dôverujete. Ak má dieťa chuť na čerstvé ovocie alebo zeleninu, ubezpečte sa, že je dôkladne umyté. V cudzích krajinách by dieťa nemalo ochutnávať tamojšiu kuchyňu. Môže sa totiž stať, že bude na neznáme pokrmy reagovať zle. Pre istotu mu radšej pribaľte ovocné kapsičky OVKO, na ktorých prípravu sa používajú výlučne prírodné suroviny bez prídavkov soli, aróm, korenín, umelých farbív a konzervačných látok. Ak sa dieťa predsa len črevným problémov nevyhne, zabezpečte mu suchú stravu a dostatok tekutín.
  • Letná chrípka

    • Ak sa u vášho dieťaťa objaví v letných mesiacoch horúčka, prípadne zápal hrdla alebo bolesť hlavy či svalov je pravdepodobné, že ho postihla tzv. letná chrípka. Toto ochorenie je spôsobené enterovírusmi a v tomto prípade nepomôže ani žiadne očkovanie. Horúčka trvá priemerne 3 dni, no našťastie, letná chrípka máva ľahší priebeh ako tá klasická. Ak by sa však stav vášho dieťaťa nezlepšoval, určite neváhajte vyhľadať pediatra.
  • Zápal vonkajšieho ucha (plavecké ucho)

    • Počas horúčav sa deti radi šantia vo vode, a tak sa rodičia nevyhnú ani návšteve jazier alebo kúpalísk. Bohužiaľ, príjemné poobedie pri vode môže vášmu dieťaťu spôsobiť zápal vonkajšieho ucha. Ide o infekciu zvukovodu a vzniká preniknutím kontaminovanej vody do ucha. To znamená, že baktérie a plesne, ktoré sa vo vode nachádzajú, spôsobujú ochorenie jemnej kože vo zvukovode. Ak sa vám dieťa sťažuje na zaľahnutie ucha, svrbenie, bolesť alebo si uňho všimnete výtok či zvýšenú teplotu, príčinou môže byť spomínaná infekcia. Rodičia by mali v takomto prípade aplikovať ušné kvapky a navštíviť ORL odborníka. Ako sa vyhnúť plaveckému uchu? V prípade, že sa s deťmi vyberiete k vode, uistite sa o jej kvalite. Potrebné informácie nájdete aj na stránke Úradu verejného zdravotníctva. Po kúpaní deťom uši poriadne vyčistite a ubezpečte sa, že všetka voda vytiekla von. Následne použite bórovú vodu alebo ušné kvapky.