Cookies

Pre lepšie fungovanie webu používame súbory “cookies”.
Viac informácií o týchto súboroch.

Hračky kupujte s rozumom

Má už vaše dieťa izbu plnú hračiek, ale vy aj napriek tomu nedokážete odolať a neustále mu jeho zbierku rozširujete? Mali by ste ich však nakupovať premyslene a s rozvahou. Nekvalitné detské hračky totiž môžu ohroziť zdravie vášho drobca. Na čo sa pri ich výbere zamerať?
Čítať ďalej

1. Overené hračkárstvo

Hračky pre vášho drobca by ste mali kupovať iba v overených obchodov, kde si môžete byť istí, že podliehajú prísnej kontrole kvality. Dôveryhodní výrobcovia nechávajú vyrobené hračky pravidelne testovať, aby sa uistili, že neohrozia zdravie tých najmenších. Na obale hračky by sa malo nachádzať značenie, ktoré musí obsahovať základné informácie o danom produkte, ako napr. názov hračky a krajiny, v ktorej sa vyrobila; názov a miesto výrobcu; materiálové zloženie; minimálny vek dieťaťa, pre ktoré je určená; výstražné štítky a pod. Rozhodne sa nedajte zlákať na lacné hračky, ktoré nájdete na trhu. Odborníci totiž varujú, že takéto hračky zväčša nespĺňajú kritéria kvality, hygieny ani bezpečnosti.

2. Kvalitný materiál

Pri výbere hračky si všímajte najmä materiál, z ktorého je vyrobená. Uprednostnite radšej hračky z prírodných materiálov (bavlna, ľan, drevo, bambus, atď.), ktoré sa jednoducho vyčistia a neobsahujú rôzne chemické prísady. Voľte nelakované a nefarbené. Vyhnite sa hračkám, ktoré môžu obsahovať ftaláty alebo sú vyrobené z PVC. Pred kúpou hračky skontrolujte, či má označenie CE, ktoré je zárukou, že produkt je v súlade so všetkými platnými bezpečnostnými normami EÚ. Ak hračka zapácha, radšej ju nekupujte. Existuje totiž veľká pravdepodobnosť, že je vyrobená z toxických látok.

3. Vekové označenie

Hračky vyberajte podľa veku vášho dieťatka, ktorý je odporúčaný na obale. Ubezpečte sa však, že hračka sa neskladá z malých častí, ktoré by mohol váš drobec prehltnúť. Mladším deťom nedávajte hračky, ktoré sú určené pre staršie deti.

4. Hračky so zvukom

Hračkárstva v súčasnosti ponúkajú široký sortiment rôznych hračiek aj so zvukovými efektmi, ktoré sú pre deti veľkým lákadlom, no vo výbere treba byť opatrní. Zvuky, ktoré jednotlivé hračky vydávajú, by nemali byť prílišné hlasné a chaotické, pretože dieťa by sa mohlo vydesiť. V tomto prípade sa riaďte heslom „menej je viac“.

5. Zmysel hračky

Hoci sú hračky vnímané ako predmety na hranie, mali by ste sa zamerať aj na význam, aký budú mať pre vaše dieťa. Cieľom výrobcov pri vytváraní hračiek nie je len pobaviť, ale aj vzdelávať a rozvíjať rôzne zručnosti u detí. Ak chcete vášmu drobcovi urobiť radosť novou hračkou, kúpte takú, ktorá ho naučí niečo nové.

Na záver

Potešte vaše dieťa aj ovocnými výživami OVKO, ktoré sú plné vitamínov a okamžite si ich zamiluje celá vaša rodina.