Cookies

Pre lepšie fungovanie webu používame súbory “cookies”.
Viac informácií o týchto súboroch.

Doprajte deťom potrebné vitamíny

Zimné obdobie je skúškou nielen pre vašu imunitu, ale najmä pre detský organizmus, ktorý je v týchto mesiacoch náchylnejší na rôzne ochorenia. Chcete posilniť obranyschopnosť svojich drobcov? Akými vitamínmi by ste sa mali v zime zásobiť, aby ste sa nemuseli obávať o zdravie celej vašej rodiny?
Čítať ďalej

Vitamín A (Beta karotén)

Vitamín A pozitívne vplýva na imunitný systém, no je nevyhnutný aj pre normálny rast a vývoj tela, najmä pre správny rast kostí a zubov. Je známy aj ako „očný vitamín“, pretože je základom pre tvorbu fotosenzitívneho pigmentu, ktorý je dôležitý pre zrak. Deficit tohto vitamínu sa prejavuje suchou pokožkou, oslabenou imunitou, anémiou alebo slabou zubnou sklovinou, no spôsobuje aj šeroslepotu. Vitamín A obsahujú potraviny živočíšneho pôvodu, morské ryby, ale aj zelenina (brokolica, mrkva, kapusta, tekvica, špenát, paradajky), ovocie (papája, marakuja, jablká, mango, marhule, vodový melón) či oriešky (pistácie, pekanové orechy, gaštany).

Vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12)

Vitamíny skupiny B zabezpečujú správne fungovanie vášho organizmu a sú dôležité pre tvorbu protilátok imunitného systému. Prispievajú k správnemu fungovaniu srdca, nervového systému alebo svalov. Máte pocit, že vám alebo vášmu drobcovi chýba potrebná energia? Doplníte si ju práve pomocou vitamínov B, ktoré sú dôležité pre tvorbu energie. Ich nedostatok môže spôsobiť poruchy metabolizmu, tráviaceho traktu či kardiovaskulárneho systému. Ak telu chýbajú vitamíny skupiny B, môžete pociťovať únavu alebo slabosť. Nájdete ich v ovocí, zelenine, orechoch, obilninách, mäse, mliečnych výrobkoch a v rybách.

Vitamín C

Vitamín C je antioxidant, ktorý chráni bunky pred oxidačným stresom a zvyšuje aj odolnosť organizmu. Podporuje vstrebávanie ťažkých kovov a tvorí kolagén, ktorý sa stará o zdravé ďasná, zuby, kosti a krvné cievy. Je nevyhnutný pre normálny telesný rast, rýchlejšie hojenie rán a stimuluje tvorbu bielych krviniek. Nedostatok vitamínu C v tele sa odzrkadľuje na celkovom zhoršení imunity, nakoľko je organizmus citlivejší voči infekciám či anémiou. Nedostatočné množstvo tohto vitamínu stojí za vznikom choroby nazvanej skorbut (zhrubnutie a krvácanie kože, spomalené hojenie rán), no spôsobuje aj únavu. Vitamín C sa nachádza v ovocí a zelenine, napr. kiwi, čierne ríbezle, pomaranč, jahody, mandarínky, paprika, kapusta, karfiol, petržlen, atď.

Vitamín D

Vitamín D má za úlohu regulovať v tele hladiny vápnika a fosforu v krvi. Navyše podporuje vstrebávanie vápnika, ktorý je potrebný pre zdravý vývoj zubov a kostí. Deficit vitamínu D môže u detí spôsobiť rachitídu a u dospelých demineralizáciu kostí. Vitamín D je obsiahnutý vo vajciach, mliečnych výrobkoch, rybách alebo v obohatených cereáliách.

Tip na záver

Chcete dopriať vášmu drobcovi vitamínovú bombu? Nájdete ju aj v ovocných výživách OVKO, ktoré v sebe ukrývajú výbornú kombináciu ovocia. Obohaťte nimi jedálniček vášho dieťatka.