Cookies

Pre lepšie fungovanie webu používame súbory “cookies”.
Viac informácií o týchto súboroch.

Ako posilniť detskú imunitu počas jesene?

Jeseň je obdobie, kedy je imunita vašich detí vystavená mnohým vonkajším negatívnym vplyvom. Nielen chladnejšie počasie, ale aj návrat vášho drobca do kolektívu sú zaťažkávacou skúškou pre jeho detský organizmus. Ako ho teda uchrániť pred rôznymi ochoreniami?
Čítať ďalej

1. Dôležitá je strava

Konzumuje vaše dieťa veľa sladkostí, fastfood alebo iné ťažké vyprážané jedlá, ktorých sa nevie nabažiť? Mali by ste si uvedomiť, že spôsob stravovania do značnej miery ovplyvňuje aj jeho obranyschopnosť. Jedálniček vášho drobca by mal preto zahŕňať zdravú a pestrú stravu, ktorá bude bohatá na dostatok čerstvého ovocia či zeleniny. Obsahujú totiž veľa vitamínov, ktoré sú pre dieťa a jeho imunitu počas jesenných mesiacov potrebné. Prísun dôležitých vitamínov vášmu drobcovi zabezpečí aj ovocná výživa OVKO.

2. Byť vonku alebo doma?

Doprajte vašim deťom pravidelný pohyb na čerstvom vzduchu aj počas jesene. Síce sa počasie mení a teplé dni strieda chlad alebo dážď, no to neznamená, že váš drobec musí byť zavretý doma medzi štyrmi stenami. Mnohí rodičia si myslia, že dieťa takýmto spôsobom chránia pred rôznymi ochoreniami, ale mýlia sa. Práve pobyt vonku napomáha budovať imunitu vašich ratolestí. Nezaškodí im dokonca ani jemné otužovanie sa sprchovaním vlažnou vodou.

3. Umývať, ale nepreháňať

Dbajte na to, aby malo dieťa dobré hygienické návyky. Umývanie si rúk po toalete alebo po príchode domov z vonku je nevyhnutné. Neumyté alebo nedostatočne umyté ruky sú príčinou mnohých vírusových ochorení. Na druhej strane by si rodičia mali uvedomiť, že ani prehnaná hygiena dieťaťu neprospieva. Ak budete vášho drobca udržiavať len v sterilnom prostredí, nevybudujete uňho potrebnú imunitu a ľahšie prepadne chorobám.

4. Očkovanie

Ak sa obávate o zdravie vášho dieťaťa, poraďte sa s vaším pediatrom a dajte ho zaočkovať proti chrípke a pneumokokom. Aspoň budete mať istotu, že vášmu drobcovi nič nehrozí. Nie každý rodič je však stotožnený s takouto možnosťou. V tom prípade sa aspoň snažte v čase chrípkovej epidémie vyhýbať miestam, kde sa zdržiava masa ľudí.

5. Časté vetranie

Dieťaťu neprospieva ani pobyt v prekúrených priestoroch, a preto by ste mali korigovať teplotu radiátora v jednotlivých miestnostiach. Lekári neodporúčajú mať príliš vyhriate izby, pretože suchý vzduch následne vysušuje sliznicu a tým pádom oslabuje jej obranyschopnosť. Rastie tak riziko vírusových infekcií. Izby preto pravidelne vetrajte.