Cookies

Pre lepšie fungovanie webu používame súbory “cookies”.
Viac informácií o týchto súboroch.

Ako naučiť dieťa lyžovať?

Aj vaše dieťa miluje sneh? Chcete mu dopriať poriadnu snehovú nádielku, a zároveň ho postaviť prvýkrát na lyže? Kedy je však vhodný vek naučiť vášho drobca lyžovať? Budete ho trénovať sami alebo ho radšej zveríte do rúk odborníka? Poradíme vám.
Čítať ďalej

Kedy je vhodný čas?

Chystáte sa tento rok s celou rodinou lyžovať a rozmýšľate, či je vaša najmladšia ratolesť už pripravená stáť na lyžiach? Mali by ste vedieť, že u každého dieťaťa je to individuálne, ale všeobecne sa odporúča začať s výučbou lyžovania vo veku 3 – 5 rokov. U mladších detí totiž ešte nie je dostatočne vyvinutá pohybová koordinácia a ani ich kostra nie je pripravená odolávať tlakom na kĺby, kolená alebo členky, ktorým by počas jazdy mohli byť vystavené.

Rodič alebo inštruktor?

Ak ste dobrý lyžiar, nemusí to automaticky znamenať, že dokážete naučiť lyžovať bez problémov aj vaše dieťa. Podľa mnohých inštruktorov rodičia nevedia odhadnúť správne načasovanie jednotlivých etáp výučby. Do úvahy by ste však mali brať aj mentálny, emocionálny a sociálny vývoj dieťaťa. V prípade, že je váš drobec zvyknutý na kolektív, nebude preňho ťažké zaradiť sa do výučby v lyžiarskej škole. Skúsený inštruktor je pre vaše dieťa ideálnou voľbou. Nielenže má skúsenosti, ale dokáže u detí vzbudiť aj potrebný rešpekt.

Ako si vybrať správnu lyžiarsku školu?

Ak sa nakoniec predsa len rozhodnete zveriť svojho malého lyžiara do skúsených rúk inštruktora, vyberte si lyžiarsku školu na základe týchto kritérií:

  • mala by byť ľahko dostupná, aby sa deti dlhou cestou tam neunavili

  • mala by sa nachádzať mimo hlavnej premávky lyžiarskeho areálu, prípadne samostatne alebo oddelene

  • v jej blízkosti by mala byť reštaurácia alebo chata

  • mala by mať štandardné vybavenie (povrazový vlek, pohyblivý pás, farebné pomôcky)

  • inštruktori by mali mať priateľský vzťah k deťom a vedieť odpovedať na všetky otázky rodičov

Dôležitý je svah

Rozhodli ste sa, že naučíte vášho drobca lyžovať sami? V tom prípade zvážte miesto, ktoré si na výučbu vyberiete. Dieťa učte základy na svahu, ktorý má plytký a široký dojazd do roviny. Na začiatku sa určite vyhýbajte preplneným svahom, kde by mohlo dôjsť k zrážke s iným lyžiarom.

Prilba je povinná

Rodičom určite netreba pripomínať, že dieťa by malo byť vhodne oblečené, aby neprechladlo. Dôležitá je prilba, ktorá by vášho drobca nemala tlačiť, ale nesmie byť ani voľná. Vedeli ste, že osoby mladšie ako 15 rokov musia mať na Slovensku povinne ochrannú prilbu? Vyplýva to z novely zákona o Horskej záchrannej službe.

Niečo pod zub

Do batohu si nezabudnite pribaliť aj niečo na jedenie. Vaše dieťa bude potrebovať doplniť energiu, ktorú počas výučby spálilo. Skvelou desiatou nielen pre malých, ale aj veľkých sú ovocné výživy OVKO. Deťom nielen chutia, ale ich aj zasýtia a vy sa môžete vrátiť znovu k tréningu.