Cookies

Pre lepšie fungovanie webu používame súbory “cookies”.
Viac informácií o týchto súboroch.

Aké pohybové zručnosti by malo dieťa mať podľa veku?

Pohybové zručnosti veľa napovedia nielen o fyzickom, ale i o mentálnom vývoji dieťaťa. Čo by mal teda drobec zvládať v prvotných mesiacoch, kedy sa má vedieť chodiť, a musí mať nejaké pohybové zručnosti pred nástupom do škôlky, školy? Dozviete sa v nasledujúcich riadkoch.
Čítať ďalej

Prvé mesiace

Motorické schopnosti dieťatka sú v tomto období naozaj len minimálne, o to dôležitejšie je však podporiť ich správny rozvoj. Stimuláciou aktívnych bodov by mu postupne nemalo robiť problém zdvíhať hlavičku, neskôr sa začať plaziť i pomaly sa učiť sedieť. Keď všetko zvládne, môžeme začať s chôdzou. Mnoho rodičov však s dobrým úmyslom chce všetky predchádzajúce fázy vynechať, prípadne skrátiť. Nie vždy je to však správne – pohybový aparát a motorika potrebuje čas na svoj vývin. Spravidla je to vo veku jedného roka. To, že je vaša ratolesť pripravená začať chodiť spoznáte podľa toho, že sa z lezenia samé berie na nohy, snaží sa postaviť. Primerane ju zvládnuť mu pritom môže trvať ešte ďalšie mesiace.

1-3 roky

V období medzi 1. a 2. rokom by sa drobec mal vedieť kotúľať (váľať sudy), gúľať loptou po zemi a hádzať ňou; schody zvládnuť lozením a postupne prejsť na chôdzu s dostatočnou oporou. Tiež zvládne vyliezť na stoličku či gauč – rodič by mu mal podobné „prekážky“ najskôr pomôcť zvládnuť. Už v osemnástich mesiacoch ich dieťa dokáže zvládnuť samé. S rozvojom fyzickej zdatnosti a motoriky môžu pomôcť hry na detských ihriskách, kde sa nachádzajú šmykľavky. Nezabúdajte však, že približne do 2,5roka musí mať drobec podporu a pomoc od rodiča. K ďalším cvikom možno zaradiť aj výskoky a zoskoky z malej výšky (napr. z lavičky), prekračovanie prekážok a pod.

3-6 rokov

V predškolskom veku možno k pohybovým zručnostiam pridať nácvik kotúľa a skok cez švihadlo. Všeobecná pohybová príprava je v tomto veku obzvlášť dôležitá, keďže sa dieťa chystá do škôlky a neskôr do školy. Odborníci sa zhodujú, že pred nástupom do prvého ročníka by malo vedieť kotúľ vpred, skákanie na jednej nohe, skok z miesta, cez švihadlo, rovnú chôdzu po vyznačenej čiare a zvládnutie zmeny smeru pohybu (napr. otočenie sa počas behu, skákania a pod.). tiež by malo zvládať hru s loptou, tzn. hádzanie (aj na cieľ), chytanie, kopanie.

6-9 rokov

V škole sa deti začínajú zameriavať na konkrétne disciplíny. Už v tomto veku je možné odhaliť nielen talent, ale aj šport, ktorý dieťa baví a rado sa mu venuje. Ak má váš drobec podobné záujmy, určite ho v nich podporte. Prípadne sa poraďte s pedagógmi, ktorí majú v týchto veciach väčší prehľad. Bez ohľadu na to, či vaše dieťa má talent na niektorý šport, pohyb by mal byť pravidelnou súčasťou jeho života. Zdravý životný štýl je zárukou jeho fyzického i mentálneho vývoja. Doprajte si preto pravidelne napríklad spoločné výlety, túry či sa občas zahrajte vonku. Keď vášmu nezbedníkovi vyhladne, majte vždy v zásobe niečo zdravé a chutné - napríklad praktické ovocné kapsičky OVKO.