Cookies

Pre lepšie fungovanie webu používame súbory “cookies”.
Viac informácií o týchto súboroch.

Zo škôlky do školy

Prázdninám definitívne odzvonil školský zvonec. Máte doma prváčika? Potom ste sa určite stretli s menšími či väčšími problémami, ktoré nástup do školy so sebou prináša. Prechod a zvykanie si na nové prostredie, povinnosti, je neraz skúškou pre celú rodinu. Ako to dieťaťu i sebe uľahčiť?
Čítať ďalej

Rozdiel medzi škôlkou a školou môže zaskočiť mnohých prváčikov. Takmer celodenné hranie nahradí sedenie a počúvanie v lavici, pribudne i veľa úloh, niektoré dokonca aj na doma. Ešte pred veľkým dňom mu preto vysvetlite, čo všetko ho čaká. Vysvetlite mu, že škola nie škôlka a bude do nej musieť chodiť aj napriek tomu, že by sa radšej hral vonku. Aby sa dieťa predčasne nevyplašilo, motivujte ho novými či starými kamarátmi, novými vedomosťami, alebo vlastnými zábavnými zážitkami zo školských lavíc. Určite tiež pomôže, ak sa spoločne vyberiete na nákup školských potrieb.

Ako zvládnuť ranné vstávanie?

Prázdniny sú určené na oddych! Vaši drobci si pauzu zaslúžia; čo však v prípade, že si na dlhé vyspávanie zvykli až príliš? Ich spánkový rytmus ešte nestihli narušiť dlhé ponocovania či skoré vstávanie. Aby bezproblémovo zvládli budíček, pomôže „tréning“ pár dní vopred. Trvajte na uložení do postele v konkrétnu hodinu, ráno ich zobuďte a cvične zorganizujte ráno pred nástupom do školy – so všetkými rituálmi; od osobnej hygieny cez raňajky až po odchod z domu. Namiesto školy však zamierte na krátky výlet č prechádzku.

Rituály

Školské časy patria k najkrajším, prinášajú však aj mnoho povinností. Zvládnuť ich vám pomôže zavedenie rituálov. Síce bude možno chvíľku trvať, kým si dieťa zvykne na každodenný ranný budíček, po čase to určite pôjde ľahšie. Aby však malo dostatok energie na zvládanie povinností v škole, nevynechávajte raňajky. Ideálne je zorganizovať čas tak, aby ich nejedlo narýchlo, náhlivo či doslova až „za pochodu“. Na desiatu nezabúdajte pribaliť aj ovocie – čerstvé, alebo ako lahodný mix v niektorej z kapsičiek OVKO.

Okrem rannej rutiny zaveďte aj pravidelný čas, kedy sa dieťa bude venovať príprave do školy. Pre prváka je dôležité zvyknúť si aj na povinnosti mimo školy, preto ho dodržiavajte aj napriek tomu, že v daný deň nemá domáce úlohy. Venovať sa môže príprave učebníc, strúhaniu pasteliek; čítanie či opakovanie naučeného je len plusom. Správnymi návykmi si uľahčí učenie do ďalších mesiacov a ročníkov.