Cookies

Pre lepšie fungovanie webu používame súbory “cookies”.
Viac informácií o týchto súboroch.

Učíme dieťa samostatnosti

Zdravé, šťastné a spokojné dieťa je prioritou každého rodiča. Prehnaný dohľad a ochrana však môže mať negatívny vplyv na jeho rozvoj. Ak patríte k rodičom, ktorí svojej ratolesti neustále prikazujú či zakazujú, môže sa to obrátiť proti vám. Ako však správne podporovať samostatnosť a zodpovednosť dieťaťa? Dozviete sa v nasledujúcich riadkoch.
Čítať ďalej

Každý rodič chce svoje ratolesti vychovať čo najlepšie. Neraz preto dá na „zaručené“ rady a odporúčania, ktoré sa naňho v súčasnosti hrnú z každej strany. Dieťa sa tak môže ocitnúť v kolotoči prísne stanoveného režimu, pričom mu neostáva dostatok priestoru na vlastné rozhodnutia. Potom sa však netreba čudovať, ak bude mať v budúcnosti problémy samostatne rozhodovať a konať. Aj keď je ochrana dieťaťa rodičovskou prioritou, netreba vždy používať zákazy či príkazy.

Zásada č. 1: Nevnucujte

Ak dieťa odmieta jesť, zachovajte chladnú hlavu a snažte sa vyvarovať vnucovaniu. Dovoľte mu, aby si jedlo vypýtalo samé, keď bude mať hlad. Osobná skúsenosť je totiž v niektorých prípadoch najlepšia. Čo ak začne pri stole trucovať, že chce jesť niečo, čo v chladničke nemáte? Snažte sa mu situáciu vysvetliť a ponúknuť to, čo je k dispozícií. Ak nahnevane od stola odíde, nechajte ho. Podobne postupujte aj pri prípravách von. Nie je nič zriedkavé, že dieťa zanovito odmieta vami vybrané oblečenie, prípadne viac vrstiev chrániacich pred chladným počasím. Keď aj napriek varovaniam či prosbám nechce o svetríku ani počuť, nenúťte ho. Radšej ho zabaľte so sebou a počkajte, kým si ho vypýta samé.

Zásada č.2: Dovoľte dieťaťu robiť chyby a učte ich naprávať

Usmerňovanie dieťaťa je niekedy naozajstná skúška nervov. Rodičia sa niekedy naozaj cítia, „akoby hádzali hrach na stenu“. Drobné nehody v podobe rozbitého riadu, popadaného jedla či rozliatej vody sú v domácnosti s deťmi na dennom poriadku. Aby si dieťa uvedomovalo dôsledky svojej nepozornosti či nie práve najšťastnejšieho rozhodnutia, nechajte ho svoje chyby napraviť. Ak po svojom malom nezbedníkovi budete donekonečna upratovať vy, v budúcnosti sa bude spoliehať len na vás.

Zásada č. 3: Viac chváľte a menej karhajte

Každé začiatky bývajú ťažké. O deťoch i rodičoch to platí dvojnásobne. Obrňte sa preto trpezlivosťou a snažte sa dieťa nevystavovať prehnanému karhaniu a dohováraniu. Môže sa totiž dostať do stresu, ktorý škodí najmä jeho sebadôvere. Namiesto toho, aby sa časom začalo spoliehať skôr na seba, upne sa na vás. Preto podporujte a chváľte rozhodnutia, ktoré sa vášmu drobcovi podaria. Môžete ho odmeniť i niečím chutným, no zároveň zdravým, napríklad niektorou z našich kapsičiek či výživ OVKO.

Zásada č. 4: Doprajte mu čas

Ako sme vám prezradili už v predchádzajúcich článkoch, už od dvoch rokov je dieťa schopné viacerých úkonov – od základnej starostlivosti o seba až po jednoduché domáce práce. Keďže sa však stále iba učí, niektoré aktivity mu trvajú dlhšie. Doprajte mu čas a neodbite ho argumentom, že je ešte malé a potrebuje vašu pomoc. Chystáte sa na poobedňajšiu prechádzku do parku? Nechajte drobca, aby si obliekol pripravené oblečenie. Varíte obed? Určite sa preňho nájde niečo, s čím môže pomôcť. Uvidíte, že z každého pokroku a zlepšenia sa budete tešiť obaja.