Cookies

Pre lepšie fungovanie webu používame súbory “cookies”.
Viac informácií o týchto súboroch.

Učenie sa hravou formou aj cez prázdniny

Letné prázdniny sú pre deti nepochybne najobľúbenejšia časť roka. Dlho očakávané voľno a oddych od každodenných povinností je pre ne zaslúženou odmenou po náročných mesiacoch strávených „draním“ školských lavíc. Zatiaľ čo vaše ratolesti nechcú o učení ani počuť, vy si lámete hlavu nad tým, koľko z novonadobudnutých znalostí za ten čas zabudnú. Ak ich však správne motivujete aj opakovanie učiva, môže byť pre ne zábavou.
Čítať ďalej

Učiť sa alebo neučiť sa cez prázdniny?

To je otázka, ktorú si kladie mnoho rodičov a ťažko na ňu hľadá tú správnu odpoveď. Na jednej strane si uvedomujete, že aj vaše dieťa si zaslúži čas strávený bez učebníc, ale zároveň ste si vedomí aj toho, aký vplyv to môže mať na jeho vedomosti. Ako z tohto kolotoča von? Nie je nutné, aby ste dieťa trápili opakovaním učiva niekoľko hodín denne, postačí vám na to iba 10 – 15 minút.

Je to o dohode

Určite by ste nemali dieťaťu niečo prikazovať, ale otvorene sa s ním dohodnúť na nejakom harmonograme. Dieťa by nemalo vnímať, že to robí z povinnosti, lebo ste mu nedali na výber. Ani veta typu „Veď to robíš pre seba“ nie je dobrou motiváciou a môže mať opačný účinok, ako ste chceli. Vďaka spomínanému harmonogramu sa vyhnete aj neželanej situácií, kedy by vaše dieťa chcelo robiť inú aktivitu, ale vy mu ju rázne zatrhnete, lebo podľa vás je ten najsprávnejší čas na zopakovanie si učiva. Takýto prístup je zlý a dieťa môže skôr demotivovať. Najvhodnejší čas, kedy je mozog schopný spracovať najviac informácií, je v dopoludňajších, prípadne v popoludňajších hodinách, po tzv. sieste. Ak si váš školák zvykne, že vždy v určitú hodinu je čas vyhradený aj na učenie, bude s tým rátať a neprekvapí ho to.

Ako dieťa správne namotivovať?

Samozrejme, že dieťa môže na začiatku protestovať a vyhovárať sa, ale je len na vás, aby ste ho správne namotivovali. Skúste mu navrhnúť, že zostane dlhšie na ihrisku alebo mu po učení pustíte jeho obľúbenú rozprávku. Záleží od vás, kam ste ochotní posunúť hranice. Motivačným prvkom môže byť aj sladká dobrota. Sľúbte mu, že sa potom spoločne pustíte do varenia pudingu alebo si upečiete bábovku. Prípadne mu za odmenu dajte ovocné kapsičky a výživy OVKO, ktoré potešia nejedného maškrtníka.

Keď je učenie zábavou

Chystáte sa s celou rodinou niekam na dovolenku a nechcete svoje dieťa „trápiť“ ešte aj počas šantenia na pláži? Ani nemusíte! Učiť sa totiž môžete aj hravou formou. Existuje viacero trikov, kedy dieťa ani nezbadá, že sa učí.

  • Navrhnite svojmu drobcovi, aby si zaznamenával svoje zážitky z dovolenky do denníka (čo videl, čo sa mu v ten deň najviac páčilo, atď.)

  • Nechajte vaše dieťa, aby si kúpilo zmrzlinu a donieslo vám výdavok. Následne sa ho opýtajte, koľko stála zmrzlina a či mu dobre vydali

  • Pošlite pohľadnicu z dovolenky aj svojim príbuzným a nechajte vaše dieťa, aby napísalo krátky a jednoduchý text

  • Ak si obhliadate pamiatky, poproste vaše dieťa, aby vám prečítalo nejaký nápis na tabuli