Cookies

Pre lepšie fungovanie webu používame súbory “cookies”.
Viac informácií o týchto súboroch.

Triky, ako sa zbaviť cumlíka

Kým je dieťatko ešte celkom maličké, cumlík pre mnohých rodičov predstavuje významnú pomoc. Dokáže upokojiť i uspať aj toho najnervóznejšieho drobca. Nečudo, ak si ho časom obľúbi možno až príliš. Potom jeho používanie môže byť skôr na škodu, ako na úžitok. Ak aj vy podobne bojujete so svojou ratolesťou, máme pre vás pár šikovných trikov.
Čítať ďalej

Cumlík má nepochybne veľa výhod. Niekedy je jediným prostriedkom, ktorý dokáže utíšiť plač bábätka. Vďaka nemu dokáže tiež dlhšie neprerušovane spať a mamička má tak viac času na oddych. Zubní lekári však odporúčajú zbaviť sa ho najneskôr po dovŕšení 6 mesiacov veku. Čím je dieťa staršie, tým viac mu môže používanie cumlíka uškodiť. Hrozí napríklad deformácia čeľuste a vytvorenie predkusu, vysoká kazivosť zubov, či dokonca problémy s výslovnosťou. Deti sa však niekedy odmietajú vzdať svojho obľúbenca a rodičia musia zvádzať neľahký boj. Našťastie však existujú overené metódy.

1. Aby nechutil

Overený a často využívaný trik v rodičovských kruhoch. Ak chcete svoje dieťa odnaučiť od cumlíka, natrite alebo namočte ho do niečoho, čo vaša ratolesť nemá rada.

2. Hlavne nenápadne

V tomto prípade nejde o radikálne riešenie, preto si vyžaduje trochu viac času. Stanovte si presné miesto a čas, kedy dieťaťu cumlík dovolíte, napríklad v postieľke počas spánku. Na začiatok sa snažte odobrať mu ho pri bežných činnostiach ako hry a pod. Postupne sa dopracujte k tomu, aby cumlík odložilo úplne.

3. Zíde s očí, zíde s mysle

Určite to poznáte z vlastnej skúsenosti. Len čo dieťa niečo zbadá, už sa toho dožaduje – hračka, sladkosť, ... cumlík! Využite to vo svoj prospech a cumlík jednoducho odstráňte z dohľadu. Táto metóda však funguje skôr pri menších deťoch, ktoré svoje požiadavky ešte nevedia vyjadriť slovami. Ak sa rozplače, upriamte jeho pozornosť na niečo iné. Skvelým pomocníkom môžu byť napríklad zdravé „sladkosti“ v podobe našich ovocných kapsičiek OVKO.

Pri starších deťom ich skúste presvedčiť, že cumlík sa jednoducho stratil. Nechcete riskovať skúšku nervov niekoľkohodinovým plačom? Skúste malý trik. Cumlík nenápadne a s ohľadom na bezpečnosť dieťaťa poškoďte, napríklad prepichnutím, po čase sa roztrhne sám a nebude ho môcť používať.