Cookies

Pre lepšie fungovanie webu používame súbory “cookies”.
Viac informácií o týchto súboroch.

Novoročné predsavzatia pre vaše deti

Aj vy si zvyknete dávať v novom roku rôzne predsavzatia, ktoré z vás majú urobiť lepších, múdrejších či krajších ľudí? Je však nutné do týchto novoročných „zvyklostí“ zapájať aj deti?
Čítať ďalej

Predsavzatia sú pre mnohých z nás každoročnou klasikou. Niektoré ženy sa v januári vrhnú na diétu, ktorá im má zaručiť úžasnú postavu do plaviek. Iné si dajú záväzok, že sa naučia ďalší cudzí jazyk, vďaka ktorému sa dohovoria vo svojej obľúbenej destinácií. A čo muži? Tí sa zvyknú zaprisahať, že tento rok už definitívne končia s fajčením a konečne urobia niečo prospešné aj pre svoje zdravie. Aké predsavzatia by si však mohli dávať deti?

Deti a predsavzatia

Hoci si pravdepodobne myslíte, že vaše deti majú na novoročné predsavzatia ešte čas, zapojte ich do tohto procesu. Najvhodnejší čas, kedy by si dieťa malo urobiť svoj prvý novoročný zoznam je približne vo veku 7 rokov. V tomto období si už váš drobec uvedomuje svoje povinnosti a je schopný zostaviť si svoje vlastné predsavzatia, ktoré by si chcel naplniť. Naučí ho to nielen sebadisciplíne, ale môže to pozitívne ovplyvniť aj jeho zlozvyky.

Buďte ich vzormi!

Na začiatok by ste mali vaše dieťa upozorniť, aby si nedávalo príliš veľké ciele, ktoré by sa nemuseli splniť. Dieťa by tak mohlo byť zo seba sklamané a prevládol by uňho pocit zlyhania. Predsavzatia nech sú malé, ale s o to reálnejšou možnosťou dosiahnutia pozitívneho výsledku, napr. zbavenia sa nerestí vašej ratolesti. Najlepšou motiváciou, ako sa „nevykašlať“ na plnenie jednotlivých predsavzatí, budete pre vaše deti vy sami! Stanovte si nejaké méty, ktoré chcete počas roka dosiahnuť a začnite ich plniť spolu so svojimi drobcami. Ak uvidia vašu pevnú vôľu, povzbudí ich to v napĺňaní svojho vlastného cieľa.

Tipy na novoročné predsavzatia pre celú rodinu

  1. Sladkosti nahraďte ovocím

    • Aj vaše deti milujú sladkosti nadovšetko a neviete, ako ich prinútiť vzdať sa ich? Teraz je na to najideálnejší čas. Hoci sa to vašim drobcom zo začiatku nebude páčiť, nakúpte im najmä veľa ovocia alebo ovocných výživ OVKO, ktoré neobsahujú cukor, umelé farbivá či konzervačné látky. Sladkosti z nákupného zoznamu úplne vyraďte. Dieťa tak nebude mať na výber a nahradí ich zdravším sladkým variantom, na ktorý si postupne zvykne. Sladkosti mu už časom chýbať nebudú.
  2. Strávte viac času v prírode

    • Máte dojem, že vaša rodina trávi minimum voľného času v prírode? Zmeňte to! Urobte si plán miest, ktoré by ste chceli vidieť či spoznať a vyberte sa na prieskum. Prospeje to malým, ale aj veľkým členom rodiny. V prírode môžete vypustiť všetky starosti a vaše deti budú konečne na čerstvom vzduchu.
  3. Vymeňte tablety, notebooky a smartfóny za spoločné aktivity

    • Všimli ste si, že vy a vaše deti ste sa stali otrokmi novodobých technológií? Priznajte si, že čas strávený za obrazovkou počítača, televízora alebo smartfónu by sa dal využiť oveľa hodnotnejšie. Stačí si nájsť činnosť, ktorá zabaví celú vašu rodinu, napr. rôzne spoločenské hry alebo športové aktivity. Nenechajte sa odradiť detským frflaním. Uvidíte, že neskôr sa vám členovia rodiny ešte poďakujú.
  4. Naučte deti byť zodpovednejšími!

    • Väčšina detí chce, aby ich dospelí brali ako rovnocenných partnerov. Problém je v tom, že sa tak správajú iba vo chvíľach, keď im to vyhovuje. Naučte deti zodpovednosti nielen čo sa školských povinností týka, ale aj v domácnosti. Upratovanie, vynášanie odpadkov a vysávanie nie je len vašou úlohou, tak ich neváhajte zapriahnuť do práce.