Cookies

Pre lepšie fungovanie webu používame súbory “cookies”.
Viac informácií o týchto súboroch.

Naučte vaše dieťa chodiť na nočník

Rozmýšľate nad tým, že zbavíte vášho drobca plienok? Kedy je najvhodnejší čas naučiť dieťa chodiť na nočník? A aký postup zvoliť?
Čítať ďalej

Vhodný vek na nočník

Mnohí rodičia sa snažia túto „udalosť“ uponáhľať, ale pritom si neuvedomujú, že tým deťom viac škodia. Podľa odborníkov je dieťa pripravené začať chodiť na nočník v období medzi 15. a 18. mesiacom. Samozrejme, dozrievanie močového ústrojenstva a ovládanie močového mechúra je u každého dieťaťa individuálne. Dovtedy totiž nie je fyziologicky možné, aby dieťa vedelo vedome ovládať svoje vyprázdňovanie.

Pravidelný rituál

Je dôležité, aby si dieťa zvyklo na presný harmonogram, vďaka čomu si zafixuje, kedy je čas na nočník. Vašou úlohou je naučiť dieťa chodiť na nočník vždy v presne stanovenej dobe. Odporúča sa hneď ráno po zobudení, pred spaním alebo po jedle. Zo začiatku to skúšajte aj viackrát do dňa, aby ste zistili jeho návyky. Buďte trpezliví a po určitom čase sa dieťa samé začne pýtať na nočník.

Bez plienok

Ak ste vo fáze „odplienkovania“ v žiadnom prípade nedávajte vášmu dieťaťu plienku. Dieťa tak bude mať pocit istoty a nebude mať potrebu vypýtať sa na nočník. Oblečte mu radšej staré nohavice, v ktorých sa bude učiť trénovať. Uprednostnite tepláky, ktoré sa dajú rýchlo vyzliecť. Nekričte, ak sa mu stane nehoda a nestihne na nočník dobehnúť včas. Vyzlečte mu staré nohavice a v pokoji mu vysvetlite, že nabudúce sa musí vypýtať o niečo skôr. Dieťa rozhodne netrestajte!

Odmena je povolená

Hoci tresty povolené nie sú, odmeniť svojho drobca za správne použitie nočníka môžete. V odmeňovaní však buďte opatrní, aby to dieťa nezačalo zneužívať. Odmeny by nemali byť prehnane veľké. Skúste vášmu drobcovi dopriať zdravú maškrtu, ako napr. ovocnú výživu OVKO. Ak sa však vaše dieťa nočníku vyhýba a dostať ho tam, vás stojí nemalé úsilie, nenaliehajte naň. Čím viac budete na dieťa vyvíjať nátlak, tým dlhšie potrvá, kým sa naučí nočník používať. Niektoré deti si vyžadujú väčšiu trpezlivosť, ale napokon sa dopracujete aj vy k „šťastnému“ koncu.