Cookies

Pre lepšie fungovanie webu používame súbory “cookies”.
Viac informácií o týchto súboroch.

Jedlá, ktoré nie sú také zdravé, ako vyzerajú II

Naoko zdravé potraviny alebo ich zdravšia alternatíva si nájdu miesto v nejednom detskom jedálničku. Lákavé reklamy totiž pôsobia nielen na deti, ale aj na ich rodičov. Ako sa nedať oklamať, na čo si dávať v stravovaní svojich ratolestí pozor a ako sa nezdravým jedlám vyhnúť sa dozviete v pokračovaní nášho článku.
Čítať ďalej

4. Cestoviny

Lahôdka z talianskej kuchyne, ktorú milujeme nielen pre jednoduchú prípravu. Možno ich pripraviť na množstvo spôsobov a skombinovať prakticky s čímkoľvek – od jednoduchých omáčok až po zapekané variácie. Práve v kombináciách so smotanou či množstvom syra by ste ich deťom mali servírovať opatrne. Raz za čas je to v poriadku aj s takýmito kalorickými bombami. Ideálne by ste ich však mali pridávať napríklad k mäsu a zelenine; zaliate kečupom a posypané syrom prakticky nemajú pre dieťa žiadnu výživovú hodnotu.

5. Šunka

Na trhu sa akoby roztrhlo vrece s výrobkami určenými pre deti; mäso a údeniny nevynímajúc. Bohužiaľ, ani tie nespĺňajú kritériá zdravej a vyváženej stravy, ktorá by mala telu dodávať všetko potrebné. Kritickým je neraz zloženie s vysokým obsahom soli, konzervantov či farbív. Aj z toho dôvodu by mali byť údeniny v detskom jedálničku zaradené len výnimočne. Nemusíte hneď siahať po bio výrobkoch; všímajte si najmä podiel mäsa (nemal by byť nižší ako 95%).

6. Kukuričné chrumky

Záchrana pred nečakaným hladom či zábavka do ruky – milujú ich najmä menšie deti, ktorým ich rodičia s radosťou doprajú kedykoľvek počas dňa. Plusom kukuričných chrumiek patrí, že sú prirodzene bezlepkové a ľahko stráviteľné. Avšak aj medzi týmito výrobkami sa skrýva „trójsky kôň“. Nie je ním nič iné ako množstvo soli či tuku. Niektoré druhy v 100 gramoch obsahujú dennú dávku vhodnú pre dospelú osobu! Opatrnosť a dôkladné čítanie etikiet pri ich nákupe je viac než odporúčané.

7. Sušené ovocie

Nie je ovocie ako ovocie! Ak aj vy veríte, že sušené je zdravšie ako klasické cukríky či bonbóny, mýlite sa. Najmä banány majú hromadu cukru, ktorá je s nimi porovnateľná. Samozrejme, existujú druhy ovocia, ktoré presladené nie sú (napríklad marhule), tu však treba strážiť množstvo; pár kúskov nezaškodí, horšie by však obstálo celé vrecko.

Ak chcete mať istotu, že vaše dieťa neprijíma zbytočne veľa cukru, stavte na istotu a dajte im niektorú z kapsičiek OVKO. Sú bez pridaného cukru a nájdete ich aj v bio kvalite.