Cookies

Pre lepšie fungovanie webu používame súbory “cookies”.
Viac informácií o týchto súboroch.

Detská obezita : ako s ňou bojovať?

Obezita je čoraz rozšírenejšia aj u detí. Hrozivejšie je, že jej príznaky si rodičia na svojich ratolestiach všimnú až v pokročilom štádiu. Prvým krokom, ako dieťaťu pomôcť, je začať proti tomuto problému čeliť spoločne.
Čítať ďalej

Prevencia

Obezita u detí je dôsledkom nesprávnych stravovacích návykov. Tie sa budujú už od najútlejšieho veku. Už 9-mesačné dieťaťa by malo jesť tri hlavné chody denne. Aby si k jedlu vytvorilo správny vzťah, je potrebné začať ho učiť nielen k pravidelnosti a zásadám stolovania. Odborníci totiž upozorňujú, že zakazovanie, resp. vnucovanie jedla môže vyvolať presne opačný efekt. Tiež je dôležité zloženie stravy. Dieťa by si malo zvykať na prirodzené chute, vyhýbať sa sladeným pokrmom a tekutinám. V budúcnosti tak dá prednosť ovociu a zelenine, nie sladkostiam.

Bojujte spoločne

Detská obezita je problém týkajúci sa celej rodiny. Rovnako by ste preto mali postupovať pri jeho riešení. Určite by zmenou životného štýlu nemal prejsť len jej najmenší člen. Ak ho totiž takto postavíte pred hotovú vec, určite sa u dieťaťa nestretnete s pochopením. Práve naopak. Ako však zariadiť, aby vnímalo novú situáciu pozitívne?

Najdôležitejšou zmenami by mal prejsť jedálniček celej rodiny. Začnite vzdelávať seba i ostatných v oblasti zdravých potravín. Vytvorte si napríklad rituál pravidelného rodinného večerania pri jednom stole, či spoločného víkendového varenia. Častejšie sa venujte fyzickým aktivitám – prechádzkam, túram, výletom. Aby neutrpelo sebavedomie dieťaťa, snažte sa ho motivovať, povzbudzovať. V žiadnom prípade mu jedlo nezakazujte. Cieľom je zbaviť ho prebytočných kíl tak, aby v budúcnosti podobný problém neriešilo. Negatívny vzťah k jedlu môže byť nakoniec príčinou, že ho bude trápiť i v dospelosti. Namiesto toho mu nedajte príležitosť, aby sa prejedalo nezdravými sladkosťami, čipsami, fast foodmi. O tom, čo vaše dieťa zje, rozhodujete vy, keď robíte nákup pre celú domácnosť. Pripravte mu zdravú desiatu a časom sa to naučí i samé. Našťastie, deti si na nové zvykajú rýchlo. Aj keď sa možno stretnete s nevôľou k novému režimu, určite sa to zlepší. Pomôže, ak mu celú situáciu opatrne a citlivo vysvetlíte.

Pri nadváhe a obezite detí nezabúdajte ani na primeranú fyzickú aktivitu. Pokojne nechajte svoju ratolesť experimentovať a vyskúšať viaceré športy. Iba tak si môže vybrať ten, ktorý ho bude baviť. Aby ho však neprepadol hlad, myslite i na zdravý snack. Naše ovocné výživy a pouche OVKO totiž nájdete aj bez pridaného cukru.