Cookies

Pre lepšie fungovanie webu používame súbory “cookies”.
Viac informácií o týchto súboroch.

Deti a ich zlozvyky: Ako sa ich zbaviť?

Vaše dieťa má zlozvyk, ktorého sa nevie zbaviť ani po niekoľkých upozorneniach od vás? Hoci ste už zúfalí, buďte k vášmu drobcovi trpezliví. Zistite dôvod, ktorý ho vedie k obhrýzaniu nechtov, cmúľaniu prstov alebo špáraniu v nose.
Čítať ďalej

Nie je zlozvyk ako zlozvyk

Zlozvyky majú už bábätká, ktoré si ich zatiaľ ale neuvedomujú, a preto nad nimi nemajú ani žiadnu kontrolu. Iný prípad sú však deti v predškolskom a školskom veku, ktoré ich veľakrát odpozerajú od svojich rovesníkov. U tejto vekovej kategórie možno nepekné zlozvyky časom odstrániť.

Najčastejšie detské zlozvyky

Medzi „najobľúbenejšie“ zlozvyky detí sa radí cmúľanie palca, obhrýzanie nechtov, špáranie v nose, žmolenie ucha či trička, namotávanie vlasov na prst, cmúľanie končekov vlasov, sŕkanie polievky, okusovanie ceruzky, no aj pukanie prstov a kĺbov. Mnohé z týchto návykov môžu mať negatívny dopad aj na ich zdravie. Okusovaním rôznych predmetov či neumytých prstov hrozí dieťaťu infekcia. Ak si váš drobec cmúľa palec, následky sa môžu prejaviť nielen na zlom vytvarovaní jeho stálych zubov, ale aj jeho palčeka.

5 krokov k odstráneniu zlozvykov

  1. Hľadajte príčinu detských zlozvykov

    • Mali by ste si uvedomiť, že zlozvyky väčšinou odzrkadľujú psychické rozpoloženie vašich detí. To znamená, že sú následkom stresových situácií, ktoré vaše ratolesti prežívajú v škole či doma. V prípade, že chcete definitívne odstrániť ich zlé návyky, skúste sa s nimi najprv porozprávať o tom, čo ich trápi a nájsť riešenie ich problému. Dieťa bude pociťovať z vašej strany podporu a vďaka tomu ho skôr odnaučíte jeho nerestiam.
  2. Vysvetľujte bez kriku

    • Dieťa si neuvedomuje, že niektoré zlozvyky na verejnosť nepatria a rodičia sa tak často dostávajú do trápnych a nepríjemných situácií. Ak však takýto moment nastane, je dôležité, aby ste si zachovali chladnú hlavu. Krik a nervozita z vašej strany môžu mať na dieťa opačný efekt, ako by ste si želali. Pokúste sa mu radšej v pokoji vysvetliť, prečo je daný zlozvyk neprípustný a to nielen na verejnosti.
  3. Niekedy je lepšie ignorovať

    • Občas sa stáva, že čím častejšie vášho drobca na niečo upozorňujete, tým radšej danú vec naschvál opakuje. Najlepším riešením je ignorovanie. Ak to dieťa robí z trucu alebo kvôli tomu, aby upútalo vašu pozornosť, po čase s tým prestane aj samo.
  4. Odmena je silná motivácia

    • V prípade, že sa vám nedarí vášho drobca „prevychovať“ a zbaviť ho nerestí, skúste ho správne motivovať. Všímajte si jeho správanie a odmeňte ho, ak sa dlhšiu dobu vyhýba svojim zlým zlozvykom. Dieťa tak postrehne, že je v centre vašej pozornosti a uvedomí si, že môže byť za dobré „spôsoby“ odmenené. Ako odmena vám môže poslúžiť ovocná výživa OVKO, od ktorej sa vaše dieťa nebude chcieť odtrhnúť.
  5. Zabavte ho

    • Dieťa nebude mať potrebu venovať sa svojim nerestiam, ak ho zabavíte aktivitou, ktorá ho zaujme aj na niekoľko hodín.