Cookies

Pre lepšie fungovanie webu používame súbory “cookies”.
Viac informácií o týchto súboroch.

Chcete vychovať úspešné dieťa? Podporte jeho kreativitu!

Stojí na nej každý pokrok bez ohľadu na oblasť ľudského konania. Kreatívni ľudia sú preto žiadaní rovnako vo vede a technike, ako aj v remeselných a umeleckých odboroch. Deti ňou prirodzene disponujú , aby im však zaručila úspech v živote, treba ju rozvíjať a budovať.
Čítať ďalej

Personalisti v tom majú jasno: tvoriví ľudia sú na trhu práce žiadaní a tento trend bude v budúcnosti naberať na sile. Kreativita totiž ide ruka v ruke s inteligenciou, naopak to však platí len zriedka, pretože vysoký intelekt nie je vždy zárukou tvorivého myslenia. Charakterizuje ich originalita, schopnosť pozerať na niečo známe novým spôsobom, tiež veľká potreba sebarealizácie a samostatnosti. Ako sme už spomenuli, deti sú prirodzene tvorivé a plné nápadov. V tomto správaní ich však treba podporovať, pomáhať im ho rozvíjať a rozširovať. Ako inak, keď nie hrou! Poznáte tie správne?

Hrajte sa kreatívne

Ako teda podporiť tvorivosť vašej ratolesti? Základom je dostatok priestoru a voľnosti. Najmenšie deti skúmajú svet všetkými zmyslami. Čo sa im zapáči, chcú hneď chytiť alebo ochutnať. Doprajte im preto túto radosť aj za cenu ušpineného trička alebo drobného zranenia. V predškolskom veku sa „k slovu“ môžete dostať aj vy. Spoločným stavaním stavebníc sa dieťa naučí aj priestorovému vnímaniu. Väčšou výzvou môže byť budovanie hradov či domov zo všetkého, čo sa práve nachádza v detskej izbe – napríklad múry z knižiek, papiera či kariet. Podobne sa môžete zahrať aj vonku a postaviť si niečo z piesku, kamienkov, hliny. Nezabúdajte však na pravidlo o priestore a voľnosti. Dieťaťu tému len navrhnite, realizáciu nechajte na ňom, prípadne pomôžte, ak treba. Nezabudnite ho chváliť a povzbudzovať.

Staršie deti zvládnu aj hry s využitím abstraktných metód, napríklad so slovíčkami. Vymyslite začiatok príbehu, ktorý budete spoločne rozvíjať. Ak je dieťa technicky alebo umelecky nadané, nebojte sa spolu s ním vyhrať pri dozariaďovaní detskej izby, v ktorej môže umiestniť vlastné dekorácie alebo „vylepšováky“ na nábytok.

Náš tip: Originalite a fantázii sa medze nekladú. Snažte sa v dieťati odhaliť talent či skrytú túžbu a pomôžte mu, aby sa jej venovalo. Po každej hre nezabudnite na odmenu – zdravú maškrtu OVKO. Prajeme vám veľa spoločnej zábavy!