Cookies

Pre lepšie fungovanie webu používame súbory “cookies”.
Viac informácií o týchto súboroch.

Aký krúžok je vhodný pre vaše dieťa?

Nový školský rok sa už začal a vy rozmýšľate nad tým, aký záujmový krúžok bude pre vaše dieťa vhodný? Vašu voľbu môže ovplyvniť viacero faktorov, no nezabúdajte, že rozhodujúce slovo má predovšetkým váš drobec.
Čítať ďalej

Dieťa by okrem školských povinností, malo mať aj určité mimoškolské aktivity. Vhodný krúžok mu nielen zmysluplne vyplní voľný čas, no rozvinie aj jeho talent. Zistite, čo by vášho drobca bavilo a podľa toho zvoľte, do akého krúžku ho prihlásite. Možností je niekoľko, stačí vybrať smer, ktorý vaše dieťa zaujme a nebude ho robiť iba z povinnosti. Ako sa teda správne rozhodnúť a na čo prihliadať pri jeho výbere?

1. Rozhodovanie je v detských rukách

Pamätajte si, že v tomto prípade má hlavné slovo vaše dieťa. Predtým, ako dieťa zapíšete na nejaký krúžok, porozprávajte sa s ním, čo by sa mu páčilo robiť v jeho voľnom čase. Krúžok by mal byť pre deti predovšetkým zábavou a nie utrpením. Ak si váš drobec vyberie krúžok, ktorý nie je podľa vašich predstáv, zmierte sa s tým. Nesnažte sa mu nanútiť vaše túžby a sny.

2. Čím viac ≠ tým lepšie

Aj vy si kladiete otázku, koľko krúžkov zvládne vaše dieťa? Závisí to od výberu jednotlivých kurzov. Sú totiž krúžky, ktoré si vyžadujú viac času na prípravu a tým pádom sú pre dieťa aj náročnejšie. Uvedomte si, že vaše dieťa potrebuje popri školských povinnostiach aj pár chvíľ na oddych, a preto tomu prispôsobte aj počet krúžkov, ktoré bude navštevovať. Odporúča sa, aby deti navštevovali maximálne 2 – 3 krúžky, pretože v opačnom prípade to môže mať na ne a ich psychiku negatívny dopad. Dieťa by mohlo byť neskôr unavené, podráždené a pod stresom, čo sa odrazí aj na jeho výsledkoch v škole.

3. Finančné možnosti rodičov

Aj peniaze zohrávajú pri výbere a počte krúžkov svoju úlohu. Niektoré krúžky si vyžadujú aj rôzne pomôcky či výstroj, a preto sú finančne náročnejšie ako tie ostatné. Rodičom sa preto odporúča, aby si vopred zistili cenu daného kurzu a zvážili svoje finančné možnosti.

4. Referencie od známych alebo ukážková hodina

Ak sa neviete rozhodnúť a váhate nad už vybraným krúžkom, popýtajte sa na skúsenosti s daným vyučujúcim známych. V prípade, že nemáte vo svojom okolí nikoho, o koho zážitky by ste sa mohli oprieť, vyskúšajte si so svojím dieťaťom ukážkovú hodinu. Tak najlepšie rozpoznáte, či je daný krúžok podľa predstáv vášho drobca.

5. Keď krúžok prestane baviť

Môže nastať situácia, kedy dieťa po určitom čase daný krúžok omrzí a viac ho nechce navštevovať. Ako by sa mal zachovať rodič v takomto prípade? Porozprávajte sa so svojím drobcom, čo je dôvodom jeho rozhodnutia. Veľakrát ide len o akési prechodné obdobie a stačí dieťa znovu správne namotivovať. Ak nebudete úspešní, skúste sa porozprávať s vedúcim daného krúžku, ktorý vám poradí ako postupovať.

TIP na záver

Dieťa by nemalo ísť na krúžok hladné, a preto mu vždy pribaľte do tašky aj ovocnú výživu OVKO, ktorá je zdrojom energie. Nielenže si váš drobec na nej pochutí, ale ho aj zasýti.