Cookies

Pre lepšie fungovanie webu používame súbory “cookies”.
Viac informácií o týchto súboroch.

Ako si poradiť, keď dieťa odmieta jesť?

„Toto zelené nechcem. Ani toto neľúbim, nebudem to jesť!“- aj vaše ratolesti takto skúšajú vašu trpezlivosť pri stole? Prečítajte si o tom, ako takéto situácie riešiť.
Čítať ďalej

S odmietaním jedla sa rodičia často stretávajú pri zavádzaní tuhých pokrmov a nových surovín, ale i u detí v predškolskom veku. Ak sa to opakuje, je celkom prirodzené, že z času na čas vybuchnete. Odborníci však varujú, že takéto správanie situáciu nevyrieši, práve naopak. Vyhrážky a nátlak vyvolávajú u detí negatívne pocity, ktoré môžu celý problém iba zhoršiť.

Ak odmieta novú surovinu alebo jedlo

K odmietaniu nových chutí dochádza najmä pri prechode na tuhú stravu. Deťom sa nepáči farba, tvar, vôňa, alebo len rozhodujú sympatie k ponuke na tanieri. Ak dieťa nechce prvýkrát ochutnať napríklad brokolicu, nemusíte panikáriť a nadobro ju vyradiť z jeho jedálnička. Chuťové bunky sa totiž vyvíjajú po celý život. Kým váš malý nezbedník spozná a osvojí si novú chuť, musí ju ochutnať približne desaťkrát! Preto sa určite nedajte odbiť prvotným ráznym zamietnutím. Vyvarujte sa radšej klasickým chybám. Jednou z nich je aj to, že z novej suroviny pripravíte celý pokrm, ktorý dieťaťu naservírujete ako hlavný chod. Namiesto toho mu dajte ochutnať malé množstvo pred jedlom, ktoré už dôverne pozná. Zachutilo mu? Pridajte mu ešte kúsok a po čase môžete bez obáv podávať. V prípade, že sa tak nestalo, obrňte sa trpezlivosťou a skúste mu servírovať menšie porcie opakovane v priebehu niekoľkých dní. Stále mu „nové“ nechutí? Ako sme už spomenuli v úvode, v nijakom prípade mu takéto jedlo nenúťte, nevyhrážajte sa, nevyvíjajte nátlak. Radšej ho dočasne úplne vyraďte; opätovne zaradiť ho môžete neskôr, napríklad vo forme nenápadnej prílohy.

Upozornenie: Nezabúdajte však na optimálnu konzistenciu a vhodnosť potraviny vzhľadom na vek dieťaťa. Vhodnou voľbou môžu byť naše OVKO výživy a hotové pokrmy z radu BIO, stačí si len vybrať podľa veku vášho drobca. Pri zavádzaní tuhých pokrmov odporúčajú odborníci začať skôr so zeleninkou sladkastej chuti. Skúste svojmu nezbednému stravníkovi naservírovať napríklad OVKO BIO Karotka.

Ak odmieta jesť úplne

Zvyk jedlo odmietať si dieťa osvojuje v prekvapivo nízkom veku. Dokonca to začína už pri zavádzaní tuhej stravy. Ak je rodič netrpezlivý, toleruje odmietanie, prípadne sám podnecuje dieťa k tomu, aby si z taniera vyberalo len to, čo mu najviac chutí, vytvárajú sa tak nesprávne návyky. K tomu môžu v značnej miere prispieť aj starí rodičia, i ostatné okolie otázkami typu: „ Takéto papáš/ máš rád?“, a podobne. Ak však máte doma predškoláka, určite ste si všimli, že podobné správanie si prinieslo aj z kolektívu. Opäť sa snažte zachovať trpezlivosť a chladnú hlavu. Určite ho nenúťte a nepresviedčajte; v žiadnom prípade sa nedajte vydierať a nechať dieťa určovať podmienky. Nemusíte sa báť, ide o overený postup, určite ho týmto spôsobom nevyhladujete.

Upozornenie: Dôležité je spoznať rozdiel medzi vrtochom a nechutenstvom. Spozornieť by ste mali, ak odmietanie akéhokoľvek jedla trvá niekoľko dní. Príčiny nechutenstva môžu byť rôzne – od anémie cez zápalové ochorenie až po nadmerný stres zo školy a kolektívu.