Cookies

Pre lepšie fungovanie webu používame súbory “cookies”.
Viac informácií o týchto súboroch.

Ako naučiť deti správne stolovať?

Deti a jedlo je kapitola sama o sebe. Aj váš nezbedník sa v ňom prehrabuje, hádže ho na zem, či po ostatných naokolo? Aj keď mu to doma tolerujete, v spoločnosti vás takéto správanie môže dostať do rozpakov. Ako naučiť deti správne stolovať? A najmä, od akého veku?
Čítať ďalej

Dieťa, ktoré sa pri stole nespráva práve najvzornejšie, privádza do šialenstva nielen rodičov. Ak máte podobné skúsenosti so svojou ratolesťou z reštaurácie, rodinnej oslavy alebo pri každom spoločnom obede, určite viete, o čom je reč. Pýtate sa, ako si s malým stravníkom dať pri stole rady? Odpovede nájdete v nasledujúcich riadkoch.

Čím skôr, tým lepšie

Viacero rodičov si myslí, že je na to ešte čas. Pravdou však je, že pravidlá slušného správania za stolom by sme mali svojim ratolestiam vštepovať od raného detstva. Konkrétne už v období, kedy mu v jedálničku zavádzame tuhú stravu, resp. začíname s príkrmami (približne od 4. mesiaca veku). Napriek tomu, že dieťa dokáže samé sedieť až okolo 6.-9. mesiaca, nemalo by vás to odradiť od toho, aby ste mu príkrmy podávali za stolom. Jedlo podávajte plastovou lyžičkou, snažte sa udržať jeho pozornosť. Aj keď to zo začiatku nebude ľahké, môžete si pomôcť napríklad veselou hrou, alebo hračkou.

Vo vyššom veku by malo mať svoj jedálniček rozdelený na 3 hlavné chody. Vďaka tomu začne vnímať jedlo ako rituál s presne stanovenými pravidlami. Dbajte na udržanie zvyku spoločnej rodinnej večere a nedeľného obeda. Vytvoríte si tak priestor a čas na rozhovory. To určite oceníte, keď budete mať doma „zaneprázdneného“ tínedžera.

Čo áno:

  • BUĎTE VZORNÝM PRÍKLADOM. DETI SA UČIA POZOROVANÍM. ODPOZOROVANÉ SPRÁVANIE NAPODOBŇUJÚ, PRETO IM UKÁŽTE IM, AKO SA PRI STOLE SPRÁVA.
  • VEĎTE PRI STOLE ROZHOVOR. AVŠAK POZOR, NIE S PLNÝMI ÚSTAMI.
  • NAUČTE ICH PROSIŤ A POĎAKOVAŤ. AK OBČAS ZABUDNÚ, OPRAVTE ICH A ZOPAKUJTE IM, ŽE AK O NIEČO ŽIADAJÚ, SLOVÍČKO „PROSÍM“ A „ĎAKUJEM“ K SLUŠNÉMU SPRÁVANIU PRI STOLE JEDNODUCHO PATRIA.
  • NEMAJTE NEPRIMERANÉ NÁROKY. JE SAMOZREJMÉ, ŽE PRVOTNÉ SKÚSENOSTI S PRÍBOROM, POHÁROM, ČI POUŽÍVANÍM SERVÍTKY, BUDÚ ROZPAČITÉ A VYŽADUJÚ SI NIELEN DÁVKU RODIČOVSKEJ TRPEZLIVOSTI, ALE I CVIKU.
  • NEPRESTAJNE ROZVÍJAJTE JEHO SCHOPNOSTI AJ ZA STOLOM. AK OVLÁDA PRÁCU S PRÍBOROM, ZAČNITE HO ZAPÁJAŤ DO PRÍPRAVY PRESTIERANIA STOLA, NESKÔR VYSKÚŠAJTE AJ JEDNODUCHÉ POMOCNÉ PRÁCE V KUCHYNI.

Čo nie:

  • DIEŤA NEKARHAJTE A NEROZPRÁVAJTE SA O NEGATÍVNYCH VECIACH. SPOLOČNÉ STOLOVANIE A JEDLO BY SA MALI SPÁJAŤ IBA S POZITÍVNYMI EMÓCIAMI A RODINNOU POHODOU.
  • NENÚŤTE HO, ABY ZJEDLO VŠETKO. RADŠEJ MU PREVENTÍVNE NALOŽTE NA TANIER MENŠIE MNOŽSTVO. V PRÍPADE POTREBY MU PREDSA ĽAHKO DOLOŽÍTE. TIEŽ SA TAK VYVARUJETE SITUÁCIÁM, ABY SA V JEDLE PREHRABÁVALO A ROZHADZOVALO HO PO STOLE.
  • NENÚKAJTE MU ODMENU ZA TO, ŽE ZJE AJ TO, ČO NEMÁ RADO. VIACERÍ ODBORNÍCI SA ZHODUJÚ V TOM, ŽE TAKÝTO SYSTÉM ODMEŇOVANIA (NAPR. SĽÚBENÍM SLADKOSTI) VYTVÁRA V DEŤOCH NEPRÁVNY POHĽAD NA JEDLO, KTORÝ MÔŽE NESKÔR MÔŽE VYÚSTIŤ DO OBEZITY.
  • NEVARTE MU OSOBITNE. AK JE NA OBED ČI VEČERU NIEČO, ČO DIEŤA Z PRINCÍPU ODMIETA (ČASTO JE TO NAPRÍKLAD ZELENINA, KTORÚ ANI NIKDY NEOCHUTNALO), URČITE MU NEPRIPRAVUJTE OSOBITNÝ CHOD. ČASOM SI SAMÉ UVEDOMÍ, ŽE AK JE HLADNÉ, MUSÍ JESŤ TO, ČO VŠETCI OSTATNÍ. NECHCETE PREDSA BYŤ UVÄZNENÁ V KUCHYNI CELÉ HODINY.

Ak aj vašu ratolesť pomaly čaká prechod na tuhú stravu, stavte na kvalitu a overenú značku produktov OVKO. Chutné zeleninové a ovocné príkrmy si zamiluje. Pre väčšie detičky však máme chutnú dávku zdravej desiatej – v našich praktických kapsičkách.