Cookies

Pre lepšie fungovanie webu používame súbory “cookies”.
Viac informácií o týchto súboroch.

Ako na to: Učíme dieťa zdravým stravovacím návykom

Vo výchove dieťaťa má zdravá strava bezpochyby svoje miesto. Jedálniček vášho drobca by mal obsahovať všetko, čo vyvíjajúci sa organizmus potrebuje. Má totiž dostávať racionálnu výživu – aspoň tak hovoria dobré rady z kníh. Čo si však pod týmto pojmom predstaviť?
Čítať ďalej

Vo všeobecnosti ju možno charakterizovať ako dostatočne pestrú, s dostatkom živín potrebných pre rastúci organizmus. Nemalo by v nej chýbať mlieko – zdroj vápnika, primerané množstvo mäsa – zdroj železa, ovocie a zelenia – zdroj vitamínov a vlákniny. V miernych obmenách vyhovuje a prospieva nielen najmenším, ale celej rodine. Nemenej dôležité však je, aby dieťaťu chutilo. Ako teda zistiť, či dostáva čo potrebuje? Ako sú optimálne porcie, a čo robiť, ak odmieta jesť? Dozviete sa v nasledujúcich riadkoch!

Čo? Koľko? Ako často?

Rozhodujúci je samozrejme vek, pre každú kategóriu platia určité normy nastavené tak ,aby pokrývali všetky aktuálne potreby detského organizmu. Dôležitejšie než energetická hodnota jedla je pestrosť a podiel jednotlivých zložiek. Väčší dôraz by rodičia mali klásť na podmienky v akých ich deti jedlo konzumujú, aký majú k nemu vzťah, učiť ich k správaniu pri stole a v neposlednom rade aj pravidelnosti stravovania. Aj keď príklady v okolí možno hovoria inak, snažte sa vyvarovať tomu, aby ste dieťa nútili dojedať každú porciu. Samé najlepšie vie, či má ešte do jedla chuť, alebo nie. V opačnom prípade si nechcene vypestuje odpor napríklad k určitému druhu potravín. Najlepším riešením nie je ani to, ak malému stravníkovi ponúkate príliš veľa alternatív. Deti vedia byť v jedle prieberčivé, no neraz im k takému správaniu „pomôžu“ aj rodičia. Nemusíte mať obavy z podvýživy. Množstvo zjedeného jedla sa pravdepodobne nezvýši, len váš drobec začne byť čoraz viac náročný. V konečnom dôsledku tak strávite v kuchyni oveľa viac času, avšak s takmer nulovým efektom.

Podobne je to aj v čase, kedy je drobec chorý. Organizmus vtedy dáva všetku energiu do boja s vírusmi, preto sa chuť na jedlo automaticky znižuje. Nechajte ho zjesť koľko vládze a nepresviedčajte ho k dojedaniu. Čo však v prípade, že odmieta jedlo bežne? Využite jeho prirodzenú túžbu napodobňovať správanie okolia. Nič tak nenaštartuje detský apetít, ako príklad ostatných stolovníkov, ktorým chutí a jedlo si užívajú.

Je samozrejmosťou, že prechod na tuhú stravu začína podávaním príkrmov. Stavte preto na overené a kvalitné výživy značky OVKO. Zo širokého sortimentu určite vyberiete to, čo mu najviac chutí už od úplných začiatkov. Aj hrýzť sa však musí naučiť, preto mu na to dajte príležitosť, keď sa objavia zúbky.