Cookies

Pre lepšie fungovanie webu používame súbory “cookies”.
Viac informácií o týchto súboroch.

Aké zručnosti by dieťa malo získať ešte v detstve?

Ako rodičia chceme dať deťom všetko, čo je v našich rodičovských silách; materiálne i duchovne. Vštepujeme im morálne hodnoty, podporujeme ich v obľúbených aktivitách, trváme na kvalitnom vzdelaní. Veríme, že aj vďaka tomu sa v budúcnosti budú vedieť o seba postarať. Okrem spomenutých by ste však mali svoje ratolesti určite naučiť aj nasledovné zručnosti.
Čítať ďalej

Starostlivosť o domácnosť

Balík zručností, ktoré sa pod pojmom „domáce práce“ skrývajú, by malo ovládať každé dieťa. Začať pritom možno už od malička, napríklad upratovaním. Malý nezbedník by mal vedieť, že hračky treba vždy odložiť na miesto, preto to nerobte zaňho. Vo vyššom veku by však deti mali byť aktívnymi pomocníkmi upratovania v domácnosti. Ovládať by tak mali vysávanie, umývanie riadu či čistenie kúpeľne. V opačnom prípade môžu mať v budúcnosti problém s udržiavaním i vytváraním poriadku vo vlastnej domácnosti.

Staršie deti by tiež mali vedieť spustiť automatickú práčku a dať prať materiálovo i farebne vhodné oblečenie. Ako rodič to oceníte napríklad vtedy, keď budete musieť na pár dní odísť na služobnú cestu či kúpeľnú liečbu. Možno sa tak po návrate vyhnete plnému bielizňovému košu.

Spojenie príjemného s užitočným ponúka práve kuchyňa! Najviac zábavy si deti určite užijú, ak ich zapojíte do prípravy jedla. Varenie je totiž jednou zo zručností, ktorú v porovnaní s predchádzajúcimi generáciami ovláda čoraz menej ľudí; rodičov nevynímajúc. V kuchyni je však s deťmi zábava, o čom sa postupom času určite sami presvedčíte. Do kuchynských prác môžete zapojiť drobcov už približne od troch rokov. Zverte im primerane náročné úlohy. V puberte by však už mali ovládať základné techniky na prípravu jedla a vedieť si tak pripraviť obed či večeru samostatne. Zvládnuť menší rodinný nákup by však tiež nemal byť problém.

Práce v záhrade

Aj starostlivosť o záhradu patrí k zručnostiam, ktoré by váš potomok mal ovládať. Deti sú hravé a skôr ako zdĺhavý výklad o rastlinách, plodinách a stromoch uprednostnia „praktickú“ výučbu vonku. Skúste spolu niečo zasadiť, podnecujte dieťa k starostlivosti a spoločne sa tešte z toho, keď rastlinka vyrastie, vykvitne. Ak však vlastnú záhradku nemáte, zapojte do tejto milej činnosti napríklad starých rodičov, ktorý bývajú v domčeku. Prípadne si vypestujte niečo v črepníku, radosť bude určite rovnaká.

Hospodárenie s peniazmi

Finančná gramotnosť by už dnes mala byť súčasťou školských osnov. Naučiť sa hospodáriť s peniazmi by sa však deti mali učiť oveľa skôr; základ by mali dostať práve od rodičov. Vysvetlite im ich hodnotu, ako a prečo šetriť. Podporiť správne rozhodovanie o financiách môžete i ukážkou vlastného nákupného rozhodovania, preto deti berte na nákup. Snažte sa im vysvetliť, prečo je dôležité kúpiť to alebo tamto; a naopak, ich drahá hračka či sladkosť musí zostať v obchode.

Zásady zdravého stravovania a životného štýlu

Vštepujte im ich už odmalička. Snažte deti viesť ku športu, ktorý ich baví. Spoločné voľné chvíle trávte aktívne – na prechádzkach, výletoch, poznávacích túrach. Uprednostňujte zdravé potraviny a jedlá. Nezabúdajte najmä na dennú dávku ovocia či zeleniny – vitamíny potrebujú deti aj ich rodičia. Na desiatu im napríklad zabaľte niektorú z kapsičiek OVKO. Tie sú vyrobené len z kvalitného ovocia, takže budete mať istotu, že si nielen skvele pochutia, ale aj dodajú telu potrebné živiny. Pokojne si ich teda zoberte aj vy do práce.