Cookies

Pre lepšie fungovanie webu používame súbory “cookies”.
Viac informácií o týchto súboroch.

Aby sladkosti deťom neškodili

Sladké maškrty miluje vari každé dieťa. Ani sa tomu nemožno čudovať – sladká chuť akosi automaticky navodí príjemné pocity a zdvihne náladu i dospelým. U detí by množstvo sladkostí mali „ukočírovať“ rodičia. Vtedy však nastáva otázka, aké množstvo a ako často maškrty povoliť.
Čítať ďalej

Z pohľadu odborníkov na výživu sú sladkosti v strave skôr zbytočné a neprinášajú telu nijaké zdraviu prospešné látky, alebo vitamíny. Všeobecný názor hovorí, že sladkosti škodia, spôsobujú nadváhu a dokonca podnecujú závislosť na cukre. Môžu tak predstavovať nebezpečenstvo najmä pre deti, ktoré danej problematike dostatočne nerozumejú. Nevedia vyhodnotiť riziká spojené s nadmernou konzumáciou potravín s vysokým obsahom cukru. Túto úlohu preto musia zastávať rodičia. Sami však niekedy nevedia, koľko môžu deťom povoliť. Výsledkom tak môže byť úplná benevolencia a ľahostajnosť, prípadne úplné zakázanie a vylúčenie sladkostí z detského jedálnička. Aj tu však platí pravidlo striedmosti.

Ako sme už načrtli v úvode, sladkú chuť vyhľadávame najmä kvôli pôžitku. Je preto dôležité nastaviť deťom pravidlá aj v jedení sladkých maškŕt. Dieťa by malo o sladkosť požiadať, iniciatíva by určite nemala prichádzať zo strany rodiča. Ak chuť na sladké jednoducho nemá, netreba mu ju zbytočne podsúvať. Ďalej by malo byť na vašom uvážení, či ju aj dovolíte.

Odborníci hovoria, že množstvo sladkostí pre deti by nemalo presiahnuť 30g denne. Ak sa však vaše dieťa pravidelne hýbe, napríklad na nejakom športovom krúžku, môžete mu dovoliť trošku viac.

Aj keď sladkosti chutia každému, dieťa by si v prvom rade malo osvojiť návyky zdravého stravovania. Preto ak nemusíte, sladkosti nahrádzajte skôr ovocím, ktoré na rozdiel od maškŕt neobsahuje prázdne kalórie a dodá telu vitamíny. Pokojne však vašej malej ratolesti ponúknite niektorú obľúbenú kapsičku alebo výživu OVKO, ktoré nájdete aj bez pridaného cukru.