Cookies

Pre lepšie fungovanie webu používame súbory “cookies”.
Viac informácií o týchto súboroch.

6 tipov, ako zlepšiť sebavedomie vášho dieťaťa

Každý rodič chce zo svojho dieťaťa vychovať úspešného človeka. Lenže úspech ide ruka v ruke aj so zdravým sebavedomím. Detské sebavedomie kreujú najmä rodičia. Tí si však veľakrát neuvedomujú, že ich dobré úmysly dieťaťu a jeho sebadôvere viac škodia, ako pomáhajú. Ako to napraviť?
Čítať ďalej

1. Nechajte vaše dieťa rozhodnúť

Hoci si myslíte, že dieťa nie je ešte dostatočné zrelé na vlastné rozhodnutia, mýlite sa. Aj malé dieťa má právo na vlastný názor, a preto by ste si ho vždy mali vypočuť. V útlom veku môže ísť o maličkosti, ako je výber hračiek alebo oblečenia. Nesnažte sa vašim deťom za každých okolností vnútiť váš názor. Dieťa si tak zvykne, že dôležité životné rozhodnutia budete robiť zaňho a nenaučí sa samostatne myslieť a zároveň niesť aj zodpovednosť za svoje činy.

2. Vyhnite sa fyzickým trestom

Ak dieťa potrestáte fackou alebo buchnátom po zadku, vyvoláte v ňom síce strach, ale podkopete tým aj jeho sebavedomie. Dieťa sa bude báť robiť chyby, pretože sa mu vybavia negatívne spomienky z detstva. A z vlastných chýb sa predsa učíme.

3. Nechajte dieťa zlyhať

Aj vy ste k vášmu dieťaťu až prehnane ochranárski? Snažíte sa vášmu drobcovi pomáhať aj s tou najmenšou maličkosťou? Ak urobí niečo zlé, ospravedlňujete jeho chyby, aby ste sa nemuseli pozerať na jeho utrápený a previnilý výraz? Psychológovia upozorňujú, že vaše konanie nie je správne. Dieťa musí spoznať príchuť víťazstva, ale aj prehry. Pamätajte si, že vás nebude mať vždy po ruke, aby ste ho „zachránili“.

4. Miesto kritizovania, poraďte

Máte občas tendenciu dieťa skritizovať? Myslíte si, že je to pre jeho dobro a kritika ho posunie vpred? Nezabúdajte, že všetkého veľa škodí. Ak dieťa neustále kritizujete, bude to mať naňho opačný efekt, ako si predstavujete. Môže sa to negatívne prejaviť na jeho sebadôvere, a preto sa radšej snažte vášmu dieťaťu poradiť, ako ho skritizovať.

5. Prehnané očakávania dieťaťu ubližujú

Každý rodič chce mať dokonalé dieťa vo všetkých smeroch, ale to nie je reálne. Ak od vášho drobca veľa očakávate a vaše očakávania nakoniec nie sú naplnené, sklamanie vo vašich očiach si všimne aj dieťa. Nadobudne tak pocit, že nemá dostatok schopností a talentu, čo sa odrazí aj na jeho sebavedomí. Rovnako preňho nie je v poriadku, ak ho neustále porovnáte s jeho priateľmi či spolužiakmi.

6. Pochváľte a odmeňte

Ak sa vášmu drobcovi podarí nejaký výnimočný úspech, dajte mu najavo, že ste naňho právom hrdí a odmeňte ho nejakým pekným darčekom. Rovnako ho však pochváľte aj v prípade neúspechu. Oceňte aj jeho snahu a povzbuďte ho do budúcna. Ako odmena za jeho úsilie môže poslúžiť chutná ovocná výživa OVKO, ktorou vaše dieťa nepochybne potešíte.