Cookies

Pre lepšie fungovanie webu používame súbory “cookies”.
Viac informácií o týchto súboroch.

4 triky, ako s deťmi na domáce úlohy

Domáce úlohy s malými školákmi dokážu poriadne potrápiť obe strany. Kým na jednej strane chceme svojim ratolestiam pomôcť, na druhej očakávame, že na niektoré veci prídu samé. Ako si nájsť ten správny spôsob, aby dieťa cítilo dostatočnú podporu, no zostali spokojné aj obe rodičovské „ja“?
Čítať ďalej

Nemusíte byť rodičom prváka, aj niektoré staršie deti mávajú s domácimi úlohami problém. Dôvodom pritom nie sú známky či vedomosti, ale najmä poriadok a disciplína. Kým v piatok poobede vám takmer prisahali, že na víkend domáce úlohy nedostali, v nedeľu večer sa akýmsi „zázrakom“ predsa len čosi našlo. Ako ho teda konečne naučiť plniť si aj tieto školské povinnosti pravidelne, včas a bez toho, aby ste vy boli v strese? Ponúkame vám 4 triky, ako si vybudovať systém a poriadok, a tiež ako malého zábudlivca motivovať.

1. Naučte sa plánovať spoločne

Kým vy si svoje povinnosti – pracovné i rodinné – viete adekvátne zadeliť, pre dieťaťa to môže byť problém. Je to aj z toho dôvodu, že možno doteraz nemalo nijaké špeciálne povinnosti, ktoré by v „prípade krízy“ nevyriešil namiesto neho rodič. Ak ste to zvykli doma riešiť podobne, v prípade školy sa tomu určite vyhnite! Namiesto toho dieťaťu ukážte, ako plánovať. V prípade menšieho školáka sa venujte postupne každému predmetu, začnite tým, ktoré mu robí najväčšie problémy. Učenie či domáce úlohy skončite najľahším, prípadne najobľúbenejším predmetom.

Ako pomôcku môžete spoločne s dieťaťom vytvoriť podobný rozvrh voľného času, ako má na vyučovanie. Zamyslite sa, kedy je pre vás oboch ideálny čas na prípravu do školy – hneď po príchode domov, alebo až neskôr? Spoločne si tak zvyknete na dohodnutý režim a bude sa vám ľahšie dodržiavať.

2. Pozor na vhodné pracovné prostredie

V miestnosti, kde sa dieťa pripravuje do školy, by nemali byť rušivé elementy. K nim patrí napríklad hluk ale aj prítomnosť súrodencov. Ak dieťa nemá vlastnú izbu, zaveďte doma pravidlo, aby sa počas príprav školopovinného člena rodiny šli hrať napríklad do obývačky alebo von. Dieťa však môžu rozptyľovať aj rôzne predmety – hry a hračky, no najmä elektrotechnika. V prípade, že vlastní mobilný telefón, požiadajte ho, aby ho na potrebný čas odložilo.

3. Pomôžte, ak treba

Domáce úlohy kontrolujte aspoň počas prvých rokov. U mladších detí buďte nablízku a ochotne pomôžte, keď je to potrebné. Ani u starších na kontrolu a pomoc nezabúdajte. Buďte však opatrní, aby si po čase príliš nezvyklo a nakoniec ste nerobili domáce úlohy namiesto neho.

4. Chváľte a motivujte

S chválou určite nešetrite! Ak sa dieťaťu niečo podarí, vyrieši samé ťažký príklad alebo krasopisne odpíše básničku, nezabudnite jeho úspech oceniť. Neuškodí ani motivácia, napríklad formou odmeny – výletom či sladkou drobnosťou. Tou môže byť napríklad lahodná kapsička OVKO.