Cookies

Pre lepšie fungovanie webu používame súbory “cookies”.
Viac informácií o týchto súboroch.

10 tipov, ako chrániť malého alergika

Jar je pre mnohých najkrajším obdobím v roku. Nanešťastie, čoraz viac z nás si rozkvitnuté stromy a kvety spája s nepríjemnou alergiou. Obzvlášť zle ju môžu znášať deti. Máte tiež doma malého alergika? Máme pre vás 10 tipov, ako bojovať s peľovou alergiou.
Čítať ďalej

1. Majte prehľad

Je dobré, ak poznáte peľový kalendár a sledujete peľové správy. Na základe toho sa budete vedieť lepšie pripraviť. V kalendári nájdete dôležité informácie o tom, kedy začínajú kvitnúť rastliny, ktoré robia vášmu drobcovi problém. Jeden je aj v závere nášho článku. Peľové spravodajstvo prezradí, kedy a kde je výskyt peľu najintenzívnejší.

2. Lieky podľa pokynov lekára

Vždy dodržiavajte rady lekára- ak ten určí, že lieky je potrebné brať hneď od začiatku sezóny, nečakajte na to, kým bude mať drobec príznaky. Vďaka tomu sa mu môžu vyhnúť, prípadne do veľkej miery zmierniť.

3. Inhalujte

Inhalovanie morskej či liečivej vody priaznivo pôsobí nielen pri prechladnutí, ale i u alergikov.

4. Počas dňa nevetrajte

Počas peľovej sezóny je vo vzduchu najmenej peľu skoro ráno, kedy je teplota vzduchu do 20°C. Každé ráno nakrátko vyvetrajte a okná zavrite. To isté spravte aj pred spaním.

5. Často utierajte prach a podlahu

Dôležité však je utierať len mokrou handrou, ktorú opakovane prepláchnite pod tečúcou vodou. Odstránite tak potenciálne nahromadený peľ a zabezpečíte sterilnosť interiéru.

6. Obmedzte vychádzky

V čase, keď je intenzita najvyššia, zostaňte radšej s vašou ratolesťou doma. Ak však máte doma malého neposedníka, vyberte sa radšej von navečer alebo skoro ráno, prípadne po daždi. Pozor však na búrku, ktorá peľ ešte viac rozvíri. Po príchode domov nezabudnite seba i dieťa prezliecť. Veľa peľu sa totiž nachytá aj na oblečenie.

7. Výlety do lesa áno

Lesný vzduch vo všeobecnosti upokojuje dýchacie cesty. Problémom však môžu byť jeho okraje, kde sa často vyskytujú buriny a trávy.

8. Často meňte posteľnú bielizeň a sušte len vnútri

Veľa peľu sa nachytá práve na mokrú bielizeň. Počas spánku by malo byť telo a imunita vystavované alergénom čo najmenej. Len tak sa stihne zregenerovať a oddýchnuť si.

9. Pomôže i oblečenie

Ak sa dá, je vhodné chrániť drobca slnečnými okuliarmi a šiltovkou. Minimalizuje sa tak riziko alergickej reakcie (zápalu očných spojiviek) a prenosu peľu vo vlasoch.

10. Posilňujte imunitu zvnútra

Alergie vznikajú z oslabeného imunitného systému. Nezabúdajte ho preto posilňovať aj na jar a v lete. Napríklad kvalitným ovocím a zeleninou. Tie nájdete napríklad v našich kapsičkách OVKO.

download.jpeg